Imprimare

Premiera nationala in prelevarea de organe pentru transplant

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La Centrul de Excelenta de Transplant Oradea a avut loc o prelevare multiorgan si multitesut de la un donator de organe fara activitate cardiaca, informeaza Agerpres.

Astfel, donatorul este primul de acest tip din Romania, in sensul ca i se recolteaza mai multe organe si tesuturi.

"Procedeul in acest caz este unul foarte complex, dar el este folosit in 30% din cazuri in Belgia, Anglia. Noi l-am utilizat in premiera. Sunt doua categorii de donatori de organe, cei aflati in moarte cerebrala, adica cei carora le-a murit creierul, dar le bate inima si donatori carora nu le mai bate inima, aflându-se in stop cardiorespirator iresuscitabil", a explicat dr. Zota.

Ficatul a fost transplantat cu succes, la Institutul Clinic Fundeni, de prof. dr. Irinel Popescu, rinichii au fost transplantati de asemenea cu succes la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca de prof. dr. Mihai Lucan, pielea a fost dusa in Banca de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" iar corneea la Spitalul Militar, la sectia de oftalmologie, la dr. Mihai Zemba, a precizat medicul.

Aceasta premiera medicala a fost posibila datorita unor programe de instruire pe linie de transplant precum Proiectul SPER (Specializare pentru Performanta, Eficacitate si Raspuns in domeniul transplantului de organe). Extinderea acestui program la nivelul intregii tari va duce la o crestere a numarului de transplanturi de organe si tesuturi cu aproximativ 30%, a mai spus coordonatorul national de transplant.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera-nationala-in-prelevarea-de-organe-pentru-transplant_16550/

lauff lautf laurf