Institutul Cantacuzino trebuie sa prezinte ministrului Sanatatii un plan de relansare
Ministrul Sanatatii a cerut noului director al Institutului Cantacuzino, Radu Iordachel, sa prezinte un plan de rentabilizare si relansare a institutiei. Iordachel trebuie sa prezinte planul pana la sfarsitul acestei saptamani.
"Se cauta solutii, in primul rand, prin consiliere si expertiza pentru echilibrarea economico-financiara a institutiei si relansarea productiei de vaccin gripal si antituberculoza (BCG), avand in vedere ca institutia nu se afla in subordinea Ministerului Sanatatii nici din punct de vedere economic si nici sub aspectul managementului productiei. Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie 'Cantacuzino' este un producator autonom, cu gestiune financiara si economica independenta, care are ca obiect de activitate productia de vaccinuri si activitate de cercetare - dezvoltare", se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.
Radu Dorel, schimbat din functia de director al Institutului Cantacuzino
De altfel, ministrul Ladislau Ritli a semnat ordinul de schimbare din functia de director general al Institutului Cantacuzino a lui Radu Dorel.
"Decizia a fost luata in urma deficientelor economico-financiare, a blocajului existent in aceasta institutie si a lipsei de productie", se mai arata in comunicat.
Pe de alta parte, Avocatul Poporului desfasoara, in prezent, o ancheta cu privire la neproducerea unor vaccinuri de catre institut, fapt considerat o incalcare a dreptului fundamental la sanatate.
"De mai multe luni de zile, in cadrul institutiei Avocatul Poporului se desfasoara o ancheta proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D - in dilutii -, produs original romanesc, folosit in tratamentul infectiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifteric, antitetanic) de catre Institutul Cantacuzino, ceea ce in opinia noastra reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate, prevazut de art. 34 din Constitutie si o afectare, intr-o anumita masura, a sigurantei nationale a Romaniei", se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului dat publicitatii.
Intalnire intre Avocatul Poporului si Ladislau Ritli
Potrivit documentului, este necesar ca MS sa ia masuri de rigoare cat mai urgent: "Ceea ce pare grav este faptul ca Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor. Cu toate ca am solicitat de circa doua saptamani informatiile necesare, institutul nu a comunicat nimic in acest sens".
Se pare ca in luna februarie a existat chiar si o intrevedere cu ministrul Ladislau Ritli, insa fara vreun rezultat.
Avocatul Poporului a luat o serie de masuri, printre care discutarea acestei probleme cu doi academicieni ai Academiei de stiinte Medicale si solicitarea presedintelui acestei academii de a se organiza o dezbatere pe tema in discutie.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro