Imprimare

Dragos Damian: Romania este in pericol de a deveni importator de vaccinuri

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Situatia de la Institutul Cantacuzino a starnit numeroase discutii in randul actorilor din sistemul sanitar romanesc. Dragos Damian, CEO al companiei Terapia Ranbaxy sustine ca intreruperea de vaccinuri reprezinta, fara nici o urma de indoiala, un risc de siguranta nationala.

"Situatia din prezent este apogeul unui lung sir de balbaieli administrative, manageriale si de finantare. Refuz sa cred ca se pune problema premeditarii pentru a satisface interese concurentiale, dar rezultatul este acelasi. Institutul Cantacuzino a fost decompetitivizat incet dar sigur din cauza lipsei unei viziuni strategice de guvernare in ceea ce priveste sanatatea in general si medicamentul, in acest caz particular", a declarat Dragos Damian.

Acesta sustine ca tara noastra este in pericolul de a deveni importator de vaccinuri, iar preturile de achizitie vor fi ridicate.

Totodata, reprezentantul industriei farma intrevede si cateva solutii.

1) S-a propus in 2009 infiintarea Companiei Farmaceutice Romane in care companiile strategice din sanatate, aflate in patrimonial sau administrarea statului, sa fuzioneze.
2) Exista un plan de redresare conceput impreuna cu expertii OMS in sanatate publica, care trebuie pus in executie cu management privat.
3) Lipsa fondurilor poate fi suplinita prin atragerea de fonduri europene din POS CCE, Axa 2, Operatiunile 2.3.2., 2.3.3..

"Personal consider aceasta situatie un dezastru din punct de vedere medical, economic si social. Sunt tari care fabrica vaccinuri si antibiotice in conditii de maxima securitate (inclusive paza militarizata), iar Romania pune partial pe butuci un institut vechi de 90 de ani, intemeiat de unul dintre gigantii medicinei secolului XX", completeaza Damian.

Partea de productie ar putea fi preluata de Antibiotice Iasi

Ministerul Sanatatii analizeaza situatia de la Institutul Cantacuzino, iar Avocatul Poporului a demarat o ancheta care se va finaliza in trei saptamani. O posibilitate ar fi ca Antibiotice Iasi sa preia partea de productie de la Cantacuzino, a explicat secretarul de stat Vasile Cepoi, citat de mediafax.ro.

"Ministerul Sanatatii face o analiza. Sunt luate in discutie mai multe variante pentru redresarea activitatii Institutului Cantacuzino. Una dintre ele este ca productia sa treaca la Antibiotice Iasi, iar cercetarea sa ramana la institut", a precizat Cepoi.

O alta varianta vehiculata de subsecretarul de stat, care ar ajuta la redresarea institutiei este schimbarea managementului.

"Si un alt management reprezinta o varianta pentru redresarea activitatii", a adaugat Cepoi.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dragos-Damian_-_Romania-este-in-pericol-de-a-deveni-importator-de-vaccinuri__16560/

lauff lautf laurf