Imprimare

MS: Coplata va fi stabilita prin Contractul-cadru

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Contractul-cadru va stabili care este cuantumul coplatii asiguratului pentru unele servicii din pachetul de baza, conform unui proiect de lege publicat astazi pe site-ul Ministerului Sanatatii (MS).

Pe de alta parte, suma maxima pe care o va achita asiguratul intr-un an calendaristic urmeaza sa fie stabilita printr-o Hotarare de Guvern.

"Noua masura va duce la o mai buna adresabilitate a populatiei catre sistemul de asistenta primara, la imbunatatirea finantarii sistemului de sanatate si la realizarea unui control in ceea ce priveste neefectuarea serviciilor, reducerea platilor informale, asigurandu-se astfel cresterea calitatii asistentei medicale. Coplata va optimiza circuitul pacientului in sistem si va fi un mecanism care va reduce utilizarea nejustificata a unor servicii din sistem, ca de exemplu accesarea serviciilor spitalicesti", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de MS.

Tichetul moderator, clauza a angajamentului cu FMI si Banca Mondiala

Introducerea mecanismului de coplata prin tichetul moderator pentru sanatate constituie una dintre principalele clauze ale angajamentului incheiat intre Guvernul Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala in 2009.

"Luand in considerare faptul ca venitul net anual realizat a sumei stabilite drept coplata poate fi determinat numai la finele anului, fara a se putea cunoaste cu exactitate care este nivelul coplatii in cursul anului respectiv, faptul ca la actualele categorii de persoane scutite prin lege de coplata s-ar adauga si alte persoane care nu realizeaza venituri, dar platesc contributia de asigurari de sanatate cat si faptul ca aceasta ar putea determina discriminari in randul pacientilor, este necesara emiterea prezentului proiect de act normativ", mentioneaza initiatorii proiectului normativ.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS_-Coplata-va-fi-stabilita-prin-Contractul-cadru_16561/

lauff lautf laurf