Imprimare

Romanul Andrei Ilie, prim-autor al unui articol publicat recent in Journal of Neuroscience

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicul Andrei Ilie (foto), doctorand in Neurostiinte la Universitatea Oxford din Marea Britanie, este prim-autor al unui studiu publicat recent in Journal of Neuroscience. Studiul investigheaza functionarea sinapselor inhibitorii in timpul unei crize epileptice.

"Pentru functionarea normala a creierului este nevoie de un echilibru intre excitatia si inhibitia neuronala. Cand acest echilibru este alterat, pot aparea diferite afectiuni neurologice. Un astfel de exemplu este epilepsia, o boala caracterizata prin crize epileptice datorate unei excitabilitati crescute ce nu poate fi controlata de inhibitie", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Andrei Ilie.

Adenozina poate scurta sau chiar opri criza epileptica

Interesat de modul in care actioneaza adenozina (substanta antiepileptica endogena, n.red.) la nivel celular, tanarul cercetator a inceput sa lucreze la proiect inca din anul 2008, cand si-a inceput masteratul la Oxford. Ulterior, a continuat proiectul in cadrul doctoratului, desfasurat in aceeasi universitate, in laboratorul dr. Colin Akerman.

"Adenozina este eliberata de celulele nervoase in timpul unei crize epileptice si, prin efectele sale, duce la scurtarea si chiar la oprirea crizei. Anumite substante, insa, pot bloca receptorii de adenozina, ducand la pierderea efectului benefic. Un exemplu in acest sens este cofeina. In prezent, numeroase studii clinice interzic pacientilor epileptici consumul de cafea", a continuat dr. Ilie.

In ciuda faptului ca adenozina este un candidat in tratarea crizelor epileptice, momentan nu exista mijloace terapeutice in clinica pentru cresterea nivelului de adenozina la persoanele afectate de boala.

"Studiul nostru arata un nou mecanism prin care adenozina poate avea efecte antiepileptice. Cu toate acestea, ramane de vazut daca va fi transformata sau nu intr-un mijloc terapeutic in viitorul apropiat", a completat doctorandul.

Manipularile farmacologice si tehnica patch-clamp, folosite in cercetare

Pe parcursul cercetarii, au fost utilizate manipulari farmacologice si tehnica patch-clamp pentru a inregistra activitatea electrica a neuronilor, in timpul unei crize epileptice induse intr-un model de epilepsie pe felii de hipocamp la sobolan.

Andrei Ilie si-a inceput activitatea de cercetare in laboratorul prof. dr. Leon Zagrean, presedintele Societatii Romane de Neurostiinte si sef al catedrei de Neurofiziologie din UMF "Carol Davila" Bucuresti. In 2006, Andrei Ilie a primit distinctia "Cel mai tanar cercetator roman" din partea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS). In urma cu doi ani, Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) l-a premiat pe Andrei cu trofeul "Studentul Anului in Europa".

Puteti citi un interviu cu medicul Andrei Ilie AICI.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Romanul-Andrei-Ilie_-prim-autor-al-unui-articol-publicat-recent-in-Journal-of-Neuroscience_16565/

lauff lautf laurf