Imprimare

Romania, in topul tarilor europene cu cele mai multe avorturi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In Romania se fac intre 100.000 si 128.000 de intreruperi de sarcina, anual. Statisticile sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat in topul european ocupam unul dintre locurile fruntase.

Institutul de Politici Publice (IPP) a efectuat recent un sondaj national, potrivit caruia 84% dintre femeile fertile considera ca statul trebuie sa se implice mai mult in prevenirea sarcinilor nedorite. Astfel, arata cercetarea, educatia cu privire la planningul familial si sanatatea reproducerii in Romania este insuficienta si chiar ineficienta.

Potrivit IPP, 46% din respondentele la sondaj pretind ca nu ar fi ingrijorate ca ar putea ramane insarcinate fara sa isi doreasca. De altfel 36% dintre femei declara ca au avut cel putin un avort iar potrivit raspunsurilor oferite, o femeie din patru de peste 33 ani a facut cel putin un avort.

Vizita la ginecolog, rara

Un alt fapt care ingrijoreaza este vizita la medicul ginecolog, care a lipsit cu desavarsire in ultimul an in cazul a 47% dintre respondente.

"Mai grav, 5% spun ca nu au fost niciodata la un control de specialitate, ceea ce este ingrijorator pentru starea de sanatate a femeilor, de unde si incidenta tot mai mare a cazurilor de cancer de col uterin", a explicat  prof. dr. Radu Vladareanu, seful Clinicii de Obstetrica Ginecologie de la Spitalul Elias.

Medicul a facut parte din echipa care a derulat cercetarea coordonata de IPP.

"Ca medic specialist in endocrinologie, recomand femeilor sa se documenteze si sa caute informatii de la specialist. Din pacate in acest moment ele sustin ca acceseaza informatii de specialitate prin faptul ca urmaresc la televizor un pretins specialist sau folosesc parerile unor cunostinte care la randul lor au fost la medic pentru propria problema", a completat conf. dr. Catalina Poiana, medic endocrinolog la Institutul C.I. Parhon din Bucuresti.

Medicii de familie vor o campanie de informare publica 

Medicii sustin ca o campanie de informare publica ar trebui demarata, axata fiind pe sanatatea reproducerii.

"Este un apel catre autoritatile din Romania pe care in calitate de Presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei il fac pentru tratarea in primul rand a cauzelor acestor fenomene cum a ajuns sa fie cel al intreruperilor sarcinilor nedorite", a explicat dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF.

Cercetarea lansata de IPP s-a desfasurat in perioada 28 februarie - 10 martie 2012 pe un esantion reprezentativ pentru populatia de femei fertile 18-49 ani, avand o eroare tolerata de +/-3%.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Romania_-in-topul-tarilor-europene-cu-cele-mai-multe-avorturi_16564/

lauff lautf laurf