Imprimare

200 de posturi din sistemul sanitar iesean vor fi deblocate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O parte din posturile din sistemul sanitar iesean vor fi deblocate. Mai exact, este vorba despre 200 posturi vacante de personal de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar, personal de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare, TESA si muncitori pentru Institutul Regional de Oncologie Iasi si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) "Sf. Spiridon" Iasi. Cel putin asa este mentionat intr-o hotarare postata in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Repartizarea posturilor pe unitati sanitare si nominalizarea lor pe categorii de personal este de competenta ordonatorului principal de credite, la solicitarea unitatilor sanitare.

In prezent ordonatorii principali de credite, in cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor care s-au vacantat dupa data de 14.04.2009, data intrarii in vigoare a OUG nr. 34/2009 numai in conditiile incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget.

Personalul preluat pentru infiintarea Institutului Regional de Oncologie Iasi - insuficient

Institutul Regional de Oncologie Iasi a fost infiintat, prin preluarea structurilor de profil oncologie, si a personalului aferent. Din pacate, numarul personalului de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar preluat este total insuficient avand in vedere ca structura organizatorica a Institutului, aprobata prin ordin al ministrului Sanatatii, include si alte structuri medicale absolute necesare, precum: laborator de radiologie si imagistica medicala, laborator medicina nucleara, compartiment biologie moleculara, serviciul de anatomie patologice, ambulatoriul integrat, etc.

In plus, unitatea dispune de o dotare performanta, de ultima generatie, care trebuie utilizata si intretinuta de personal de specialitate cu pregatire tehnica sau muncitori de intretinere. De asemenea, personalul TESA este necesar pentru infiintarea structurilor administrative, absolut necesare, RUNOS, financiar-contabilitate, aprovizionare, achizitii publice, etc.

SCJU "Sf. Spiridon" Iasi a ramas fara personal suficient

Dupa infiintarea Institutului Regional Iasi si preluarea unei parti din personalul din judet, echipele care desfasurau activitate preponderent in profil oncologic au ramas fara personal de specialitate. In mod special, este vorba despre Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Spiridon" Iasi, care a fost parasit de aproximativ 100 de angajati. Acum este necesar ca si aceasta unitate sanitara sa isi completeze deficitul de personal determinat de infiintarea Institutului.

E nevoie de deblocarea posturilor in toata tara

Nu mai este o noutate de mult timp ca unitatile publice din sistemul sanitar se confrunta cu un mare deficit de personal, atat personal de specialitate medico-sanitar, personal auxiliar sanitar, dar si alte categorii, absolut necesare pentru efectuarea actului medical.

Sistemul sanitar are un specific aparte determinat pe de o parte de faptul ca activitatea se desfasoara in mod continuu, 7 zile din 7, 24 de ore din 24, iar pe de alta parte de necesitatea respectarii prevederilor legale in vigoare in domeniul timpului de munca, al muncii suplimentare si al compensarii cu timp liber corespunzator, lucru imposibil de realizat in conditiile in care numarul de personal este total insuficient.

Pe de alta parte, desi autoritatile recunosc necesitatea deblocarii posturilor din sanatate, nu se intampla nimic concret de mult prea mult timp. Ultimul anunta privind aceasta intentie a fost facut de catre ministrul Ladislau Ritli la inceputul lunii aprilie. Atunci seful de la Sanatate declara ca a discutat cu reprezentantii Guvernului posibilitatea deblocarii posturilor si ca "acest proces trebuie sa se realizeze in etape, tinand cont de prevederile bugetare".

In opinia reprezentantilor Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania, noua lege a sanatatii ar trebui sa rezolve deficitul de medici din tara, tocmai prin deblocarea angajarilor. Cum nevoia este una cu adevarat urgenta, masura a fost inclusa si in Declaratia adoptata in cadrul Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

De asemenea, printre cerintele reprezentantilor mediclor se numara si renuntarea la orice bariera in ceea ce priveste fondul pentru plata personalului, care in prezent este de 70% din suma decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), excluderea din categoria de bugetari a medicilor, majorarea veniturilor medicilor astfel incat venitul minim al unui medic (rezident) sa fie echivalent cu trei salarii medii pe economie, precum si reducerea birocratiei si simplificarea documentelor medicale in relatia medic-pacient.

Colegiul Medicilor a mai anuntat ca in cazul in care apelul lor nu va avea rasunet, va solicita profesionistilor din sanatate sa isi dea demisia din sistem, urmand exemplul colegilor din Israel, Slovacia si Cehia.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/200-de-posturi-din-sistemul-sanitar-iesean-vor-fi-deblocate_16577/

lauff lautf laurf