Cursuri de perfectionare in insulinoterapie pentru medici si asistenti medicali
La nivel mondial exista 385.000 de pacienti cu diabet zaharat, iar specialistii estimeaza ca numarul acestora va depasi jumatate de miliard in urmatorii sase ani. La noi in tara sunt diagnosticate, anual, cel putin 50.000 de cazuri noi.
Se aproximeaza ca in Romania sunt 800.000 de persoane ce sufera de diabet. Dintre acestia, 200.000 beneficiaza de tratament cu insulina, considerata a fi cea mai complexa forma de tratament din patologia umana.
In ultimii ani au existat un progres semnificativ in insulinoterapie, care presupune o participare activa medic-asistent, educator-pacient si familia acestuia.
"Persoanele cu diabet zaharat tip 1 se trateaza intotdeauna cu insulina, iar cele cu diabet zaharat tip 2 intr-un procentaj de 20-30% beneficiaza de acelasi tratament. Insulinoterapia este cea mai complexa forma de tratament din medicina. O buna insulinoterapie presupune o echipa foarte bine pregatita, care are in centrul ei chiar persoana cu diabet zaharat", a declarat prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele onorific al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Insulinoterapia nu este facuta intotdeauna in mod corespunzator
Si pentru ca in momentul de fata, insulinoterapia nu este facuta intotdeauna in mod corespunzator, Sanofi a initiat Facultatea de Excelenta in Insulinoterapie (FITS).
"Suntem convinsi ca ea va contribui in mod decisiv la calitatea asistentei diabetologice din Romania", a continuat prof. Nicolae Hancu.
FITS va desfasura in perioada urmatoare un prim proiect, ce consta intr-un eveniment care se adreseaza medicilor specialisti aflati la inceput de drum, dar si medicilor rezidenti in an terminal - "Junior Club".
Astfel, in perioada 21-22 aprilie 2012, participantii vor beneficia de cursuri medicale aprofundate si de aplicatii pe studii de caz referitoare la insulinoterapie. FITS va mai organiza mese rotunde si workshopuri la nivel national, atat pentru medici, cat si pentru asistentele medicale specializate pe diabetologie.
Platforme online pentru pacienti si publicul larg
Potrivit companiei, peste 400 de medici si 300 de asistente-educator vor beneficia in 2012 de proiectele educative.
FITS nu va neglija, insa, nici pacientii. Acestia vor avea ocazia sa consulte doua platforme online - T1Dstars si Complete Life. Prima este dedicata copiilor si adolescentilor diagnosticati cu diabet tip 1, in timp ce a doua platforma se adreseaza intregii comunitati interesate de tema diabetului zaharat in Romania.
"Ne-am implicat activ in cresterea nivelului de educatie in randul populatiei si al pacientilor prin organizarea de campanii de educare, marsuri umanitare, si evenimente medicale, la care au participat peste 400 de medici diabetologi din Romania. Prin lansarea Facultatii de Excelenta in Insulinoterapie dorim sa intensificam eforturile depuse pana in acest moment", a declarat dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical Sanofi Romania.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro