Imprimare

Ritli: Medicii de familie nu au cunostintele necesare pentru a face fata medicinei scolare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii considera ca medicina scolara ar trebui sa devina un profil distinct de pediatrie si de medicina de familie. Pentru buna ei practica este nevoie de o supraspecializare a cadrelor sanitare, medicii de familie neavand, in prezent, cunostintele suplimentare necesare acestui domeniu, a declarat Ladislau Ritli, in cadrul Congresul National de Medicina Scolara si Universitara, sustinut la Cluj-Napoca, informeaza Agerpres.

"Este depus la Parlament, pentru dezbatere, un proiect legislativ referitor la acest domeniu si punctul de vedere al medicilor scolari este important. Legislatia in domeniu este veche, trebuie actualizata si profilata pe sistemul medicinii ocupationale. Daca esti medic de familie, nu este sigur ca poti sa faci foarte bine medicina scolara. Este nevoie de cunostinte in plus. Reteaua de medicina scolara trebuie sa fie dezvoltata. In prezent, avem, teoretic, 2.500 de elevi la un medic scolar, dar in realitate sunt mult mai multi. Sunt situatii in care un medic are in responsabilitate mai multe unitati de invatamant, pentru ca nu fiecare scoala are medicului ei. Este si problema ca nu sunt nici medici, nici asistenti care sa doreasca sa practice acest profil medical. Mesajul meu este sa incercam sa formam profilul acestei specializari si sa concretizam aceste demersuri", a explicat ministrul Sanatatii.

Ritli a subliniat ca in mediul rural nu se practica medicina scolara: "Eu nu cunosc nicio comuna in care sa fie medic scolar. Medicii de familie desfasoara activitati profilactice in mod special, dar ei nu sunt pregatiti pentru medicina scolara".

La Congresul de la Cluj-Napoca, organizat de catre Societatea Medicilor din Colectivitatile de Copii si Tineri la UMF "Iuliu Hatieganu", participa 150 de medici din 27 de judete ale tarii. In cadrul reuniunii au loc dezbateri referitoare la patologia copilului si a adolescentului, rolul educatiei fizice si al deprinderilor nutritionale corecte in formarea unui stil de viata sanatos, precum si despre locul medicinei scolare in sistemul actual de sanatate.

Coordonatorul echipei de organizare a congresului, dr. Daniela Rajka, a declarat, ca manifestarea de la Cluj-Napoca evidentiaza ca "in Romania exista o retea de medicina scolara care functioneaza, desi cu multiple probleme, dar personalul medical, parintii si profesorii au convingerea ca se pot face foarte multe lucruri in unitatile de invatamant pentru sanatatea copiilor, adolescentilor si studentilor".

Seful DSP Cluj: Este nevoie de performanta in medicina scolara

In opinia sefului Directiei de Sanatate Publica (DSP) Cluj, Dorina Duma, este nevoie de performanta in medicina scolara, de o asistenta medicala de specialitate cu inalta pregatire, dar si de un plan national pentru promovarea sanatatii, profilaxia si monitorizarea bolilor copiilor.

Dorina Duma a sustinut, in cadrul Congresului, comunicarea cu tema "Rolul medicinei scolare in educatia pentru sanatate", in care a propus adoptarea unui plan national pentru promovarea sanatatii, profilaxia si monitorizarea bolilor copiilor, evidentiind, totodata, necesitatea desemnarii unor responsabili pentru o reala colaborare intersectoriala.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ritli_-Medicii-de-familie-nu-au-cunostintele-necesare-pentru-a-face-fata-medicinei-scolare_16575/

lauff lautf laurf