Imprimare

Rezidenta fiscala, conditia pentru obtinerea cardului de sanatate in Spania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Strainii stabiliti in Spania care doresc sa aiba acces la sistemul public de sanatate vor trebui sa faca dovada faptului ca au rezidenta fiscala (adica sa fi locuit cel putin sase luni in Spania, n. red.). De asemenea, ei vor trebui sa arate ca platesc impozite in tara iberica, potrivit modificarilor care vor fi aduse legii pentru straini de catre Guvernul spaniol, publicate in Monitorul oficial, anunta Agerpres.

Astfel strainii care doresc sa obtina cardul de sanatate o vor putea face doar in urma stabilirii domiciliului in tara iberica, asa cum prevede legislatia in vigoare. Potrivit explicatiilor date de ministrul spaniol al sanatatii, guvernul de la Madrid a decis sa inaspreasca cerintele pentru obtinerea cardului de sanatate pentru straini, in contextul in care este nevoie de reduceri de 7 miliarde de euro in cheltuielile statului pentru sanatate.

Reforma sanatatii este absolut necesara pentru a garanta sistemul public universal de sanatate, dar si pentru a pune capat abuzurilor in folosirea acestor servicii, cu impunerea unui control mai strict asupra fenomenului denumit drept "turism sanitar si fraudulos", sustine Ana Mato, ministrul spaniol al sanatatii.

In 2009 autoritatile spaniole au estimat la peste 700.000 numarul strainilor care s-au folosit ilegal, in diferite masuri, de sistemul sanitar din Spania. Ministrul Ana Mato a insistat si asupra necesitatii impunerii acestor controale mai stricte in sanatate intrucat deficitul estimat in sector este de 16 miliarde de euro.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Rezidenta-fiscala_-conditia-pentru-obtinerea-cardului-de-sanatate-in-Spania_16580/

lauff lautf laurf