Imprimare

Continua verificarile la Institutul Cantacuzino

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Avocatul Poporului va continua verificarile in cazul neproducerii unor vaccinuri la Institutul Cantacuzino pana cand situatia se va rezolva, informeaza Agerpres.

"Vom mentine pretentiile - intre ghilimele pretentiile noastre - vom mentine verificarile pe care le facem pana in momentul in care vom vedea ca lucrurile au intrat in normal si mie mi se pare ca intrarea in normal este cand vor incepe sa fie produse vaccinurile", a declarat intr-o conferinta de presa, Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului.

Ancheta privind neproducerea unor vaccinuri de catre Institutul Cantacuzino continua, iar Iancu a si propus o serie de masuri in vederea rezolvarii situatiei, una dintre ele fiind transferul productiei la Iasi.

Lipsa vaccinurilor de pe piata e o incalcare a dreptului fundamental al cetateanului la sanatate. "Problema mea este de ce trebuie sa importam, pentru ca sunt cateva voci minore de altfel care vorbesc despre importuri. De ce trebuie sa importam cu preturi de trei ori mai mari si sa nu utilizam aceasta structura strategica pentru a produce noi aici", a adaugat Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului va finaliza ancheta de la Cantacuzino in aproximativ trei saptamani si va intocmi un raport pe care-l va prezenta Parlamentului.

Raportul dintre cheltuieli si eficacitatea activitatii - unul foarte bun

In opinia lui Gheorghe Iancu, raportul privind cheltuielile si eficacitatea activitatii unitatii este unul foarte bun.

"Caracteristica principala a bugetului institutiei Avocatului Poporului pentru anul 2012 este determinata de un nivel scazut al creditelor bugetare aprobate, ceea ce a impus luarea unor masuri care sa duca in final la realizarea de economii", se arata intr-un document al acestei institutii.

In privinta cheltuielilor de personal, principala masura luata a fost cea de sistare a acordarii sporului de conditii vatamatoare pentru angajatii institutiei care beneficiau de acesta. Referitor la cheltuielile cu bunurile si serviciile, pentru anul acesta au fost renegociate o serie de contracte.

In alta ordine de idei, referitor la proiectul de lege privind retrocedarile, Gheorghe Iancu a spus ca plafonarea despagubirii este sugerata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului: "Cat priveste plafonarea, sa stiti ca ea e sugerata de Curtea Europeana, nu este nici a Guvernului, nici a noastra. Cuantumul este cel care e stabilit de stat, pentru ca, asa cum spune Curtea Europeana de la Strasbourg, statul are o libertate, o marja foarte mare de apreciere din acest punct de vedere. Care este criteriul? Situatia economica si financiara a tarii. Daca situatia financiara ar permite mai mult de 15%, sunt convins ca s-ar face mai mult de 15%, mai ales intr-un an electoral".

La randul sau, Ionel Oprea, adjunct al Avocatului Poporului, a amintit ca institutia pe care o reprezinta a emis un raport special referitor la proprietate.

"Noi am facut in acest raport niste propuneri, printre care am propus sa se modifice legislatia in domeniu, in care sa se stipuleze un termen clar prin care institutiile si autoritatile publice implicate in rezolvarea acestui procedeu in domeniul proprietatii sa rezolve notificarile persoanelor care au solicitat restituirea proprietatilor. Am propus descentralizarea acestui procedeu, intrucat ANRP este o institutie cu o incadrare limitata. Cu atatea dosare din intreaga tara, evident ca s-a creat un blocaj in rezolvarea lor si atunci ne gandim si am propus ca ANRP sa fie transformata intr-un corp de control de specialitate al Guvernului iar problemele acestea sa fie rezolvate de prefecturi", a declarat Ionel Oprea.

Reamintim ca in opinia lui Dragos Damian, CEO al companiei Terapia Ranbaxy, tara noastra este in pericolul de a deveni importator de vaccinuri, iar preturile de achizitie vor fi ridicate.

Nici ministrul Sanatatii nu doreste inchiderea Institutului Cantacuzino. "Nu cred ca exista cineva care doreste desfiintarea acestei institutii, insa evolutia sa a fost nefavorabila in ultimii ani. Eu sper sa gasim solutii pentru a redresa aceasta institutie", a declarat dr. Ladislau Ritli.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Continua-verificarile-la-Institutul-Cantacuzino_16586/

lauff lautf laurf