Duta: In 2005 tratamentul impotriva cancerului nu putea fi acoperit integral de stat
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Nicolae Lucian Duta, sustine ca decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in cazul romanului bolnav de cancer, Stefan Panaitescu, trebuie respectata si nu comentata. In acelasi timp, seful CNAS a explicat ca este dificil sa se pronunte in legatura cu o situatie care a avut loc in anul 2005.
"In cazul Panaitescu, tratamentul nu putea fi acoperit decat partial in 2005-2006. In prezent, un tratament similar ar fi acoperit integral, dat fiind ca medicatia respectiva a fost inclusa pe lista medicamentelor gratuite la sfarsitul anului 2006, chiar daca pentru un singur pacient costurile lunare depasesc 30.000 lei (ron)", mentioneaza dr. Nicolae Lucian Duta intr-un comunicat de presa.
Seful CNAS a mai precizat ca dreptul la viata, la medicatie si tratament gratuite sunt principii dupa care institutia pe care o conduce isi ghideaza activitatea. De asemenea, prioritatea principala a CNAS este sa asigure echilibrul bugetar si cat mai multe medicamente si servicii pentru populatie, la o calitate cat mai buna.
"In ceea ce priveste echilibrul bugetar, fondurile alocate au crescut de la 10 miliarde lei in 2006 la aproximativ 20 miliarde lei in 2011. De asemenea, accesul populatiei la servicii s-a imbunatatit semnificativ. In perioada 2009-2011, numarul de servicii raportate de medicii de familie s-a dublat, ca si cel al pacientilor tratati in spitale", a mai precizat Duta, adaugand ca "din cauza constrangerilor existente, statul roman nu poate acoperi financiar in proportie de 100% solicitarile existente".
Reamintim ca tara noastra trebuie sa plateasca familiei lui Stefan Panaitescu 20.000 de euro, intrucat autoritatile statului au incalcat dreptul la viata al pacientului diagnosticat cu cancer la rinichi, neoferindu-i gratuit medicamentatia anticanceroasa specifica de care avea nevoie.
In aprilie 2005, reclamantul a fost diagnosticat cu cancer. In mai 2005, acesta a fost operat de o tumoare la rinichi intr-un spital public, se arata pe site-ul jurisprudentacedo.com. Constatand ca i se administrasera doar vitamine si o solutie salina, dar nu si tratamentul anticanceros specific de care avea nevoie, Panaitescu s-a adresat Institutului Oncologic din Cluj Napoca. Acolo, i s-a spus sa continue ingrijirile cu doua medicamente pe care a inceput sa si le administreze in iulie 2005 pe cheltuiala proprie, in ciuda faptului ca avea dreptul la acces prioritar si gratuit la ingrijiri si tratamente.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro