Imprimare

Diabeticii unguri vor fi privati de tratamente performante, daca nu-si respecta dieta

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Guvernul ungar a decis sa ii pedepseasca pe diabeticii care nu isi respecta cu scrupulozitate regimul. Astfel, pentru a reduce cheltuielile din sanatate, pacientii cu diabet care nu-si vor respecta dieta nu vor mai beneficia de cele mai performante tratamente subventionate, informeaza Agerpres.

Potrivit unui decret publicat in monitorul oficial, diabeticii vor trebui sa se supuna trimestrial unui test sanguin specific, prin care sa le fie controlat consumul de carbohidrati. In cazul in care glicemia lor va depasi, de doua ori intr-un an, nivelurile indicate in decret, pacientilor li se refuza accesul la cele mai eficiente medicamente (analog de insulina), urmand sa se multumeasca cu tratamente pe baza de insulina umana, mai putin performante si cu mai multe efecte secundare.

De asemenea, pacientii vor trebui sa plateasca mai mult, pentru ca partea subventionata de stat se va reduce. In luna februarie, la dezbaterea in parlament, guvernul conservatorului Viktor Orban a justificat decretul prin argumentul ca "medicamentele diabeticilor costau 30 miliarde de forinti (100 milioane de euro) si ca este inutil sa se risipeasca banii contribuabililor pentru oameni care nu coopereaza cu medicul lor".

Minorii si bolnavii atinsi de o forma severa de diabet vor fi exceptati de la noua reglementare, caree va intra in vigoare la 1 iulie.

Pe alta parte, un medic a explicat ca in general, bolnavii nu sunt indisciplinati, ci nu isi pot permite sa cumpere alimente dietetice moderne.

In Ungaria exista circa 500.000 de bolnavi de diabet.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Diabeticii-unguri-vor-fi-privati-de-tratamente-performante_-daca-nu-si-respecta-dieta_16592/

lauff lautf laurf