Nu exista educatie fara sanatate. Imbolnavirile dese - cauza principala pentru lipsa educatiei
Componenta de sanatate a programului "Fiecare Copil in Gradinita" a fost lansata in comunitatile foarte sarace din Romania. Proiectul se va desfasura pe o perioada de 3 ani si consta in implementarea a cate un proiect de sanatate si educatie in sanatate in cele 20 de comunitati incluse in program.
Mai exact, vor fi realizate controale medicale periodice, vaccinari obligatorii, sprijinirea parintilor in achizitionarea de medicamente, facilitarea activitatii mediatorului sanitar, realizarea de programe de educatie pentru sanatate, igiena si consiliere familiala.
Realizatorii programului sustin ca nevoia acestui proiect este uriasa, in conditiile in care imbolnavirile dese reprezinta principalul motiv pentru care copiii din aceste comunitati foarte sarace lipsesc frecvent de la gradinita. Conditiile improprii in care locuiesc multi dintre ei, nutritia saraca in vitamine si proteine, lipsa apei curente si a unor norme minime de igiena duc la o imunitate scazuta a acestor copii si la transmiterea facila a bolilor infectioase. De asemenea, toate aceste probleme afecteaza puterea de concentrare a copiilor si capacitatea lor de a avea succes la scoala.
„Prin programul Fiecare Copil in Gradinita am aratat ca parintii saraci isi doresc sa-si educe copiii, chiar foarte mult! Trebuie insa sa le oferim sprijin si incurajare, iar adaugarea unei componente de sanatate in proiect este foarte importanta: copiii nu pot invata daca sunt bolnavi”, a declarat Leslie Hawke, cofondatoare Asociatia Ovidiu Rom.
Proiectul face parte dintr-un program mai amplu, finantat prin European Community Partnerships - un program european al companiei GlaxoSmithKline (GSK) care ofera suport pentru initiative locale de sanatate si infrastructura in sanatate. Romania, impreuna cu Bulgaria, Ungaria si Slovacia au inceput, prin acest proiect, un angajament de 3 ani cu scopul de a imbunatati starea de sanatate a copiilor si parintilor acestora. Grant-urile oferite la nivel regional de compania farmaceutica depasesc 500.000 de euro, din care mai mult de 150.000 de euro au fost acordate Romaniei, prin Asociatia Ovidiu Rom.
"Existenta acestui pilon de sanatate este esentiala - in lipsa educatiei adecvate nu putem avea o stare de sanatate buna, iar fara sanatate nu putem ajunge la un nivel adecvat de educatie", explica Andreia Cucu, Communication Manager GSK Romania.
Initiativa, lansata initial in 2 sate din judetul Brasov
Comunitatile Tarlungeni si Zizin, doua sate aflate in comuna Tarlungeni din judetul Brasov, sunt primele din cele 20 de comunitati incluse in program. Ele au fost selectate in urma unui concurs national la care au fost invitate sa participe toate primariile din tara.
Programul aduce zilnic la gradinita 78 de copii in Tarlungeni si 55 in Zizin: in prima jumatate a anului scolar actual, media lunara a prezentei zilnice a copiilor la gradinita a crescut de la 64% in septembrie 2011 la 94% in martie 2012 in gradinita din Tarlungeni, unde 80% dintre copiii care invata acolo au fost inclusi in program. In acelasi timp, in gradinita din Zizin, prezenta zilnica la gradinita a copiilor s-a ridicat la 85% in luna martie a acestui an.
„Sanatatea copiilor este la fel de importanta ca si educatia lor, de aceea, am decis sa integram si o componenta medicala care va creste valoarea proiectului nostru”, a mentionat Maria Gheorghiu, cofondatoare Asociatia Ovidiu Rom.
Prin programul Fiecare Copil in Gradinita, lansat de Asociatia Ovidiu Rom si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in anul scolar 2010-2011, 1.400 de copii dezavantajati merg la gradinita in fiecare zi in 38 de unitati de invatamant din 20 de comunitati sarace, din 12 judete. Succesul proiectului se datoreaza unui instrument inovativ – tichetele sociale de 50 de lei pe luna pe care le primesc parintii copiilor din program si care sunt conditionate de prezenta zilnica a copiilor la gradinita. Tichetele asigura costurile alimentelor, iar cadrele didactice primesc de la Ovidiu Rom o suma anuala de 60 de lei de copil pentru rechizite si alte materiale educationale.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro