Imprimare

Pachete de servicii medicale in proiectul legii sanatatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Desi capitolul privind asigurarile de sanatate nu a fost inca publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, un draft al acestuia arata ca vor exista patru pachete de servicii de sanatate.

Pachetul de servicii de sanatate de baza (PSSB) este acordat persoanelor asigurate si cuprinde serviciile de sanatate profilactice, curative, de ingrijire a sanatatii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale si alte servicii la care au dreptul asiguratii. Este suportat din FNUASS, in conditii prevazute in acordul cadru.

Pachetul social de servicii de sanatate (PSSS) se acorda asiguratilor cu venituri mici si persoanelor asistate social, pentru servicii de sanatate considerate esentiale si care vor putea fi precizate in acrodul cadru si decontate de la bugetul de stat.

Pachetul special (PS) se acorda asiguratilor pentru acoperirea costurilor bolilor cu prlaventa scazuta si impact financiar ridicat.

Pachetul voluntar (PV) se acorda asiguratilor care incheie un contract de asigurare voluntara pentru servicii de sanatate suplimentare si complementare 

Tipuri de asigurari de sanatate

"Este din vechea lege. Daca dai niste bani in plus, ai doctorul tau. Cheia este sa ai bani. Daca tot platim si toti platim, de ce sa nu ai aceleasi servicii? De ce daca dai acei bani sa nu se orienteze spre un serviciu de stat, social? Astfel, au bani si spitalele care sunt de stat, sa-si imbunatateasca atat patrimoniul material, cat si sa isi educe altfel asistentii medicali si medicii, iar ei sa ofere alte servicii? De ce numai privatii pot sa ofere aceste lucruri?", se intreaba presedintele Federatiei SANITAR, Leonard Barascu.

In ceea ce priveste asigurarile de sanatate, in draft se precizeaza ca asiguratorii privati au obligatia sa incheie un contract pentru furnizarea unui pachet de servicii de sanatate suplimentare si complementare in cadrul asigurarilor voluntare de sanatate in limita a maximum 50 de euro de persoana pe luna.

Asiguratorii publici pot incheia, fara sa fie obligatoriu, un contract pentru furnizarea unui pachet de servicii de sanatate suplimentare si/sau complementare pentru asiguratii din sistemul de asigurari obligatorii de sanatate, care sa aiba acelasi statut fiscal de dudctibilitate, in limita a maximum 50 de euro.

Totodata, se mai arata in draft, in cazul in care unui asigurat la un asigurator privat i se reziliaza contractul pentru asigurari voluntare, acesta nu mai poate fi mentinut pe lista de asigurati ai respectivului asigurator pentru pachetul de servicii de sanatate de baza si pentru pachetul special.

Puteti vizualiza intreg capitolul, care insa nu a fost pus in dezbatere publica si va suferi, cel mai probabil modificari, AICI

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Pachete-de-servicii-medicale-in-proiectul-legii-sanatatii_16599/

lauff lautf laurf