Imprimare

Tematicile pentru rezidentiatul din toamna, afisate. Metodologia va fi in dezbatere dupa 15 august

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii au aprobat si publicat tematicile pentru concursul de rezidentiat din noiembrie 2012 la doua luni dupa ce rectorii universitatilor de medicina si farmacie le-au trimis documentele. Atat rectorii, cat si medicinistii se asteptau ca tematicile se fie afisate in cel mult doua saptamani de la realizarea lor. Necesitatea era si mai mare pentru specialitatea Medicina generala, avand in vedere ca bibliografia a fost modificata.

"Mi se pare minunat ca au publicat-o. Ar fi fost extraordinar daca ar fi facut-o mai devreme. Pe viitor, vreau sa atrag atentia ca ar trebui ca informatiile privind rezidentiatul, si nu numai, sa fie publicate din timp. In anul 6 nu avem numai rezidentiatul si trebuie sa stim din timp ce avem de facut pentru a putea sa ne administram eficient timpul. De asemenea, informatiile ar trebui pliate cat mai mult pe sistemul romanesc", a declarat pentru PaginaMedicala.ro, Ionut Cobec, presedintele Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR).

Tematica aprobata de Minister pentru Medicina Generala este in mare parte conforma propunerii rectorilor. Bineinteles, au fost facute mici modificari, care tin de legislatie, de denumiri comerciale etc. Ea este sustinuta si agreata de catre medicinisti.

"Noi suntem de acord. In mare parte, tematica realizata de catre rectori este sustinuta si de noi. La modul ideal ar fi trebuit sa fie mai complexa, dar avand in vedere ca au publicat-o atat de tarziu, este buna. Daca s-ar fi pulicat in ianuarie ar fi putut cuprinde mai multe teme", ne-a explicat Irina Cherciu, reprezentant anul VI, din cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Craiova.

Si presedintele Ligii Studentilor din Targu Mures, Dan Zolog, ne-a confirmat ca tematica propusa de rectori si aprobata de Minister este sustinuta si de catre medicinistii din Targu-Mures. In opinia lui, tematica aceasta "este de o dificultate medie, accesibila tuturor studentilor".

De aceesi parere este si liderul FASMR: "Ca si volum, cred ca este in regula. Ma bucura faptul ca au fost scoase anumite lucruri care nu tin de Romania, cum ar fi notiunile de legislatie, denumirile comerciale".

"Pe de alta parte, metodologia o asteptam cu nerabdare si ar fi bine ca cei de la Ministerul Sanatatii sa se miste cat mai repede", a continuat Dan Zolog.

Metodologia va fi in dezbatere publica dupa 15 august

In ceea ce priveste metodologia concursului national de rezidentiat, sesiunea 18 noiembrie 2012, PaginaMedicala.ro a aflat de la reprezentantii Ministerului Sanatatii ca aceasta va fi lansata in dezbatere publica dupa data de 15 august.

Mai exact, documnetul va fi postat in rubrica "Transparenta decizionala" de pe site-ul ms.ro, unde va sta timp de 30 zile, dupa care va trebui aprobata si va intra in vigoare.

Medicinistii au inceput sa invete dinainte de afisarea tematicii

Banuind ca vor avea de asteptat dupa tematica, o parte dintre studentii la medicina s-au pe invatat dinainte de a vedea documentele afistate. Potrivit spuselor lor, intuiau ca in mare parte tematica propusa de rectori va fi aprobata fara modificari.

"Au intarziat foarte mult lucrurile, insa cu putin efort, oricine se poate pregati la timp pentru concurs. O parte din noi, am inceput deja sa invatam", ne-a mai precizat Irina Cherciu.

Referitor la tematica pentru Medicina dentara, aceasta este la fel ca si cea afisata in 2011. Au existat ceva propuneri pentru modificarea ei, insa ele nu au iesit din sala de discutii.

Tematicile aprobate pentru rezidentiatul din 18 noiembrie sunt disponibile mai jos:
- Medicina generala
- Medicina dentara

Reamintim ca membrii Asociatiei Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania (AUMFR) au trimis reprezentantilor Ministerului Sanatatii propunerea de tematica la specialitate de Medicina generala pentru rezidentiatul din noiembrie 2012, la sfarsitul lunii februarie.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tematicile-pentru-rezidentiatul-din-toamna_-afisate.-Metodologia-va-fi-in-dezbatere-dupa-15-august_16597/

lauff lautf laurf