Tratamentul cancerului in Anglia va creste cu peste 60% in urmatorii 10 ani
Costul diagnosticului si tratamentului de cancer in Marea Britanie va creste cu aproximativ doua treimi (62%) in urmatorii 10 ani. Cel putin asa arata un studiu realizat de catre cea mai mare companie de asigurari private din Marea Britanie - BUPA International.
Cercetatorii estimeaza cresterea costurilor diagnosticarii si tratamentului cancerului de la 9.4 miliarde de lire in 2010, la 15.3 miliarde de lire pana in 2021, adica o crestere de 5.9 miliarde de lire sterline. Cu alte cuvinte, daca in 2010 costul mediu de tratament al unei persoane diagnosticate cu cancer era de aproximativ 30.000 de lire sterline, pana in 2021, suma va creste la aproximativ 40.000 de lire sterline.
De asemenea, raportul “Diagnosticarea si tratamentul cancerului: O estimare pentru anul 2021” (“Cancer Diagnosis and Treatment: A 2021 Projection”) ilustreaza si faptul ca pretul tehnologiilor si al tratamentelor va continua sa creasca semnificativ in urmatorii 10 ani.
“In mod ironic, motivul care sta in spatele cresterii dramatice a costurilor este unul fericit. Cancerul este o boala predominanta la persoanele varstnice si datorita progreselor in domeniul medicinei, multe persoane au sansa sa duca o viata sanatoasa chiar si dupa pensionare. Acest trend va continua, astfel incat incidenta cancerului va creste in mod inevitabil. Din fericire, daca aceasta boala loveste, acum avem la indemana tehnologii indeajuns de avansate pentru a transforma in mod gradual cancerul intr-o boala cronica si controlabila, la fel ca si diabetul. Cu toate acestea, avansarea tehnologica este insotita de un pret ridicat”, sustine prof. Karol Sikora, oncolog la Spitalului Hammersmith si director medical la Cancer Partners Partners UK.
Raportul ofera si cateva solutii, care ar putea servi drept modalitate de a face fata acestor provocari si pe piata din Romania si Europa de Est. Astfel, trebuie gasite noi modalitati de acoperire a costurilor si a tratamentului de cancer, prin asigurarea unui plan national imbunatatit pentru crestera disonibilitatii noilor medicamente si tehnologii, dar si prin aducerea pe piata locala medicamente pentru tratarea acestei afectiuni.
Sunt sugerate drept solutii si facilitarea accesului la servicii medicale internationale prin intermediul politelor de asigurare privata si oferirea de facilitati fiscale pentru pacientii care au o polita de asigurare privata, precum si oferirea de ingrijiri medicale a bolnavilor la domiciliu si facilitarea participarii acestora si a sustinatorilor lor la grupuri de ajutor.
“Oricat de pesimiste ar fi aceste rezultate, aceasta este realitatea lumii in care traim. Poate ca putem gasi insa un oarecare confort in faptul ca asigurarea de sanatate poate fi cateodata de mare ajutor in incercarea de a ne proteja pe noi si familiile noastre de riscurile cancerului", explica Zahal Levy, presedintele MediHelp International, unul dintre cei mai importanti brokeri de asigurari de sanatate private din Europa Centrala si de Est.
Raportul “Diagnosticarea si tratamentul cancerului: O estimare pentru anul 2021” poate fi descarcat si consultat AICI.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro