Imprimare

30 aprilie in Sanatate: Unii petrec la datorie, altii se bucura de liber

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Guvernul a decis ca ziua de luni, 30 aprilie 2012, sa fie declarata zi libera pentru bugetari. Ea va trebui, insa, recuperata in data de 5 mai. Astfel, angajatii din sectorul bugetar vor avea o mini-vacanta, intrucat nu vor lucra in zilele de 28, 29, 30 aprilie si 1 mai.

"Masura nu se aplica angajatilor din domeniile in care activitatea nu poate fi intrerupta, precum si magistratilor si celorlalte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti implicate in solutionarea proceselor cu termen in data de 30 aprilie 2012 si nici participantilor in aceste procese", a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Executivului, la finalul sedintei de Guvern.

De aceasta decizie se pot bucura si angajatii din domeniul sanitar. In sanatate, in ziua de 30 aprilie, activitatea va fi asigurata in regim de sambata si duminica, unitatile spitalicesti lucrand la 30% din capacitate. Decizia luata de Executiv nu va afecta in niciun fel activitatea celor 19 unitati spitalicesti, aflate in subordinea Primariei Capitalei.

"Vor functiona cu linii de garda. Impactul nu este atat de mare la noi intrucat noi nu suntem spitale de urgenta. Probabil ca maine (joi, 26 aprilie, n. red) vom trimite un anunt oficial in aceste unitati, pentru a se realiza un plan privind modul in care vor fi acoperite liniile de garda", a declarat pentru PaginaMedicala.ro, dr. Marius Savu, directorul general al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB).

Una dintre unitatile administrate de Primaria Bucuresti este Spitalul Colentina. Aici, cadrele medicale au fost anuntate ca luni este liber, insa multi dintre angajati au marturisit ca prefera sa stea la munca decat sa-si strice weekend-ul urmator (5 mai cade intr-o zi de sambata, n. red.).

Si la Spitalul Clinic de Urgenta "Floreasca" din Capitala anuntul oficial privind ziua de 30 aprilie a ajuns la angajati. Medicii si asistentele medicale au fost instiintati si ca vor trebui sa recupereze ziua pe 5 mai.

Anuntul oficial a ajuns si la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central. "Vor fi asigurate doar garzile, iar operatiile programate vor fi amanate. Noi nu vom lucra, doar medicii care sunt de garda vor fi in spital. La fel se va proceda si pe 1 mai", ne-a marturisit dr. Adrian Lica, medic rezident in anul III pe Chirurgie generala la Spitalul Militar.

Zi normala de lucru la Spitalul de ochi si la Ambulanta

Angajatii Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice din Capitala vor lucra luni la fel ca in oricare alta zi normala de munca. Activitatea unitatii sanitare si nici pacientii nu vor avea de suferit.

"Medicii care vor trebui sa fie la spital pe 30 aprilie vor veni. Noi vom acorda asistenta medicala de urgenta ca intotdeauna. Daca in ziua respectiva sunt programate operatii, ele vor fi realizate pentru ca nimeni nu returneaza niciun pacient care are programare facuta de foarte mult timp", ne-a declarat prof.dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti.

Prof. Monica Pop ne-a marturisit ca decizia Guvernului este una bine venita. "Mi se pare salutara aceasta initiativa. Este nevoie de odihna. Este adevarat ca doar ce a trecut Pastele, insa avem nevoie de relaxare", a explicat managerul unitatii medicale, adaugand ca personal poate fi gasita la spital in fiecare duminica.

Angajatii de la Ambulanta se asteapta ca 30 aprilie si 1 mai sa fie zile linistite

Obisnuiti sa nu aiba sarbatori, nici Craciun si nici Paste, angajatii serviciilor de ambulanta vor lucra pe 30 aprilie. Este si cazul salariatilor Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABIF), care vor fi si ei pe baricade la inceputul saptamanii viitoare, pregatiti pentru o zi normala de lucru.

"La noi nu exista sarbatori, nu avem liber nici de Craciun si nici de Paste. Asa cum am lucrat in noaptea de Inviere, la fel vom lucra si pe 30 aprilie si pe 1 mai. ne asteptam la o zi usoara si linistita, mai ales ca vom fi foarte multi la munca", ne-a explicat dr. Cristian Grasu, director medical SABIF si presedintele Societatii de Salvare Bucuresti.

Mai exact, in aceasta perioada vor fi la datorie 75 de echipaje ale serviciului de ambulanta si alte 20 de echipaje SMURD.

Si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Timisoara va lucra la 30% din capacitate, asigurand doar garzile.

"La urgente se va lucra normal, in garzi de 12 ore. Angajatii de la Policlinica si Ambulatoriul de specialitate vor fi liberi si luni si marti, trebuind sa recupereze ziua de luni pe 5 mai, asa cum a anuntat Guvernul. Urmeaza ca sefii de sectie sa intocmeasca listele pentru garzi", ne-a explicat Liana Dacilescu, purtatorul de cuvant al unitatii medicale din Banat.

In ceea ce priveste domeniul educatiei, ziua libera va fi recuperata in cursul saptamanii, a precizat Dan Suciu, adaugand ca dispozitiile hotararii adoptate de Guvern pot fi aplicate si angajatilor din sectorul privat, in masura in care partenerii sociali sunt de acord cu aceasta decizie.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/30-aprilie-in-Sanatate_-Unii-petrec-la-datorie_-altii-se-bucura-de-liber_16612/

lauff lautf laurf