Imprimare

Privatizarea asigurarilor medicale ar crea mai multe probleme decat ar rezolva

Adaugat in Stiri din domeniul medical

"Privatizarea asigurarilor medicale de sanatate ar spori atat inechitatea cat si ineficienta din sistemul romanesc de sanatate, chiar daca Romania si-ar asuma o implementare rapida si eficace a reformei", arata un raport dat publicitatii de Obervatorul Roman de Sanatate (ORS).

Raportul sintetizeaza experienta internationala din ultimii 20 de ani cu privire la potentialele consecinte ale reformei de privatizare a asigurarilor medicale. 

"Experienta altor tari sugereaza in mod consecvent ca introducerea unui sistem privat de finantare ar crea mai multe probleme decat ar rezolva. In plus, este un proces complex si costisitor, iar succesul lui este determinat, paradoxal, tot de capacitatea de guvernare a statului. De aceea, eforturile ar trebui concentrate mai degraba pe reformarea institutionala a sectorului public", a declarat Nicolae Done, vicepresedintele ORS, doctorand in economia sanatatii si politici de sanatate la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, SUA.

Este necesar un act normativ coerent si compatibil cu realitatile romanesti actuale

Lucrarea, intitulata "Privatizarea asigurarilor de sanatate - evidente din experienta internationala", apare cu putin timp inainte ca Ministerul Sanatatii sa faca public cel de-al doilea capitol din noul proiect al Legii Sanatatii, capitol ce atinge problematica asigurarilor de sanatate.

"Cele doua rapoarte lansate de noi pana in acest moment, cel referitor la privatizarea asigurarilor si cel axat pe reforma spitalelor, reprezinta o prima contributie a Observatorului la o dezbatere publica informata pe marginea noii Legi a Sanatatii. Vom urmari atent dezbaterea si in continuare. Punctul cheie al intregului proces de elaborare a noii Legi este folosirea tuturor dovezilor disponibile pentru a rezulta un act normativ coerent si compatibil atat cu realitatile romanesti actuale, cat si cu evolutia predictibila a acestora", a tinut sa precizeze Adrian Gheorghe, presedinte ORS si doctorand in economia sanatatii la University of Birmingham, Marea Britanie.

In urma cu putin timp, Observatorul a lansat primul sau raport de cercetare, "Reforma spitalelor publice – evidente din spatiul european".

Observatorul Roman de Sanatate este o organizatie non-guvernamentala care isi propune sa contribuie la imbunatatirea sistemului de sanatate din Romania prin desfaşurarea de studii de cercetare privind performanta politicilor si a serviciilor de sanatate.

Raportul "Privatizarea asigurarilor de sanatate - evidente din experienta internationala" poate fi consultat AICI.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Privatizarea-asigurarilor-medicale-ar-crea-mai-multe-probleme-decat-ar-rezolva_16611/

lauff lautf laurf