Supravietuirea pacientilor cu boli de rinichi se bazeaza pe o buna colaborare intre specialisti
Majoritatea deceselor in randul pacientilor cu insuficienta renala cronica si in randul celor dializati se datoreaza cauzelor cardiovasculare, care de cele mai multe ori nu sunt cunoscute. Din nefericire, acesti pacienti ajung prea tarziu la medicul cardiolog.
"Pacientii ajung prea tarziu sa fie investigati si tratati corect, iar acesta este un motiv pentru care unii dintre ei nu reusesc sa supravietuiasca", a declarat prof.univ.dr. Dan Deleanu, seful Sectiei de Cateterism Cardiac, Angiologie si Cardiologie Interventionala din cadrul Institutul de Boli Cardiovasculare “Prof.Dr. C.C. Iliescu” si fost presedinte al Societatii Romane de Cardiologie (SRC).
De ce ajung pacientii cu boala cronica de rinichi prea tarziu la cardiolog? Pentru ca relatia de colaborare dintre nefrologi, cardiologi si medicii de familie scartaie. Acest lucru este recunoscut si de seful Centrului de Medicina Interna si Nefrologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, prof.univ.dr. Mihai Voiculescu.
"Nu avem o interfata foarte buna cu medicii de familie. In plus, nu toti medicii nefrologi au o interfata foarte buna cu medicii cardiologi, desi stim ca trei patrimi dintre bolnavii renali cronici au in condica de medicamente produse cardiovasculare. O problema este si faptul ca trimitem tarziu balnavii. Medicul de familie ii tine prea mult in brate si noi, nefrologii, nu vrem sa ne despartim de ei", a declarat prof.dr. Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei de Nefrologie si Acces Vascular din Romania si al Fundatiei "Acad. Marin Voiculescu".
O mai buna colaborare intre specialisti - esentiala
Cu alte cuvinte, este clar ca necesitatea imbunatatirii acestei relatii de colaborare intre specialisti este mai mult decat necesara. In acest context, editiai din acest an a Congresului National de Nefrologie, Dializa, Transplant si Acces Vascular si-a propus sa adune laolalta medici de familie, cardiologi si nu numai.
"Cardiologii, nefrologii si medicii de alte specialitati trebuie sa se intalneasca si sa conlucreze pentru ca pacientul nu are o singura boala si nici un singur organ. De cele mai multe ori bolile se intrepatrund si exista interferente cardiologice, nefrologice, de diabet etc", a mai adaugat prof.dr. Dan Deleanu.
In sprijinul unei bune colaborari, prof. Mihai Voiculescu a amintit medicilro prezenti in prima zi de manifestare ca cel mai mare profesor de nefrologie era fost cardiolog, iar performantele lui nefrologice erau foarte mari pentru ca era de fapt un cardiolog la baza si mai inainte - un profesor de medicina interna.
Si dr. Diana Zilisteanu din cadrul Institutului Clinic Fundeni a apreciat faptul ca in prezent, "pacientii dializati au o sansa datorita colaborarii cu medicii cardiologi si interventionisti".
Totodata, si interesul medicilor de familie pentru managementul bolilor renale este unul destul de mare. Potrivit prof. Voiculescu, cu o zi inainte de inceperea Congresului isi anuntasera participarea la lucrari 80 de medici de familie. In plus, manifestarea se bucura, ca in fiecare an, si de participare internationala.
"De fiecare data, Congresul a fost un succes si nu a fost lipsit de reprezentanti de seama ai lumii medicale internationale", a e marturisit prof.univ.dr. Eugen Mota, presedintele Societatii Romane de Nefrologie (SRN).
Mai exact, presedintele manifestarii este prof.dr. Raymond Vanholder, care este presedintele Asociatiei Europene de Nefrologie si al Asociatiei Europene de Dializa si Transplant.
Medicii participanti vor avea parte si de o surpriza placuta sambata, 28 aprilie - desfasurarea, in premiera, a cursurilor "Training in Dializa Peritoneala" si "Biopsie Osoasa in Boala Renala Cronica", organizate de catre Centrul de Medicina Interna si Nefrologie, Centrul de Chirurgie generala si Transplant Hepatic, Institutul Clinic Fundeni si IHS Medical School.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro