Imprimare

Malaria, un inamic de temut, prezent si in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Malaria ucide, anual, peste 600.000 de oameni, dintre care majoritatea sunt copii mai mici de 5 ani si femei insarcinate din Africa sub-sahariana. In plus, jumatate din populatia lumii risca sa se imbolnaveasca de aceasta afectiune, este semnalul tras cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Malariei - 25 aprilie.

Anul trecut, in tara noastra au fost inregistrate 32 de cazuri de malarie. Cauza principala este libera circulatie, sustine prof. dr. Emanoil Ceausu, managerul Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale Victor Babes, citat de Agerpres. Specialistul a adaugat ca anul acesta, pana in prezent, au fost descoperite 3 astfel de cazuri.

Rezultate imbucuratoare privind vaccinul impotriva malariei

Specialistii din domeniul sanitar, impreuna cu reprezentantii companiei GlaxoSmithKline (GSK) sarbatoresc prin primele rezultate ale studiului clinic de faza III pentru vaccinul impotriva malariei - RTS,S.

Mai exact, datele publicate la sfarsitul anului 2011 arata ca vaccinul candidat reduce la jumatate riscul de malarie in randul copiilor din Africa cu varsta de 5-17 luni. Rezultatele reprezinta rasplata eforturilor de peste 20 de ani depuse de compania farmaceutica, in parteneriat cu Initiativa PATH Malaria Vaccine si cu centrele de cercetare din Africa.

"Aceste rezultate confirma cercetarile realizate in faza II a studiului si ne incurajeaza in eforturile de a avansa in dezvoltarea acestui vaccin candidat impotriva malariei. Ca cercetator in ceea ce priveste malaria de mai bine de 25 de ani, pot spune cat de dificil a fost sa facem progrese in lupta impotriva acestei boli. Din pacate, multi s-au resemnat cu malaria ca facand parte din viata Africii", explica la sfarsitul anului trecut Tsiri Agbenyega, unul dintre cercetatorii principali ai studiului.

Vaccinul, dupa ce va fi autorizat si recomandat, va fi pus la dispozitia celor care au cea mai mare nevoie de el. Pretul serului impotriva malariei va acoperi costurile de productie, iar profitul redus pe care il va genera va fi reinvestit in totalitate in cercetarea si dezvoltarea unor noi vaccinuri impotriva malariei sau impotriva altor boli tropicale neglijate.

In realizarea acestui vaccin s-au investit pana acum 300 de milioane de dolari, iar pana la finalizarea produsului suma va creste cu alte cel putin 100 de milioane de dolari.

Ziua Internationala de Lupta impotriva Malariei a fost marcata pentru prima oara in anul 2001, initial sub denumirea de „Ziua Malariei in Africa”. Incepand din 2007, s-a trecut la denumirea folosita in prezent, iar scopul ei an de an este de a oferi infomatii si de a educa populatia cu privire la aceasta boala globala care poate fi prevenita si vindecata.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Malaria_-un-inamic-de-temut_-prezent-si-in-Romania_16620/

lauff lautf laurf