Prima unitate de nastere naturala din tara si-a propus sa scada numarul cezarienelor cu 10%
Romania depaseste cu 15 procente media europeana a nasterilor prin cezariana, care este in prezent de 20%. Organizatia internationala IMBCO (International MotherBaby ChildBirth Organization) isi propune sa creasca numarul nasterilor naturale, iar in Romania un operator privat de pe piata serviciilor medicale doreste sa se alinieze standardelor internationale si sa reduca cu 10% procentul nasterilor cezariene. Asta printr-un proiect pilot si anume prima unitate de nastere naturala din tara.
Maternitatea este acreditata ca Spital Prieten al Nasterii, programul de acreditare fiind coordonat de Asociatia Mame pentru Mame si include sala de nasteri normala si in mediul acvatic, precum si rezerve dotate cu dispozitive speciale care permit mamicilor sa nasca in pozitii cat mai confortabile, reducand la minim durerea si disconfortul.
Unitatea va pune la dispozitie si o serie de servicii, unice in Romania. Astfel, viitoarele mamici vor avea la dispozitie consultant in alaptare acreditat ILCA, expert maternolog, psiholog cu competenta in terapia cuplului, posibilitatea de a naste cu Doula (persoana specializata care cunoaste gravida si ofera sprijin fizic, sufletesc si spiritual in timpul sarcinii, nasterii si in primele saptamani dupa nastere, dar care nu se implica medical), cursuri Lamaze, cursuri de Hypnobirthing (metoda de control a durerii), educatie prenatala si cursuri de ingrijire a perineului.
“Sunt foarte fericit ca am reusit sa implementam acest proiect pilot, la cererea unui numar mare de mamici, de la care am tot auzit in ultimii ani faptul ca isi doresc sa poata avea o astfel de alternativa, care nu exista la noi in tara pana acum. Noi nu reinventam roata ci punem accent pe faptul ca nasterea este un proces fiziologic normal, nu o boala. Am pus la punct un pachet complet de servicii medicale care au in centru binomul mama-bebelus si ajuta viitoarele mamici sa aiba parte de o nastere sanatoasa si o experienta pozitiva, fara interventii medicale de rutina aplicate in exces", a declarat dr. Aurel Ionel, directorul maternitatii MedLife Eva din Brasov.
De asemenea, unitatea medicala aduce ca noutate implementarea si asumarea Planului de Nastere, care reprezinta un document cu valoare de contract, prin care viitoarele mamici isi exprima in scris optiunile in ceea ce priveste modul in care se va desfasura nasterea chiar de la inceperea travaliului si pana la taierea cordonului ombilical, in cazul in care totul decurge normal si nu apar complicatii. Planul de nastere este considerat un instrument de comunicare prevazut in circuitul de activitate al unui Spital Prieten al Nasterii, fiind respectat de intregul personal medical.
"Realitatea din Romania in ceea ce priveste modul in care se naste, este din pacate una dura. In cadrul asociatiei pe care o conduc iau contact zilnic cu zeci de femei care imi spun ca experienta nasterii este inca una traumatizanta in maternitatile din tara noastra. Acreditarea pe care o acordam maternitatii MedLife Eva este o premiera si reprezinta garantia faptului ca nasterile se vor desfasura conform modelului IMBCO de ingrijire a binomului mama-bebelus care promoveaza sanatatea si confortul tuturor femeilor si bebelusilor in timpul sarcinii, nasterii si alaptarii, stabilind astfel un standard de top al excelentei in domeniul ingrijirilor maternale", a explicat Ana Maita, presedintele Asociatiei Mame pentru Mame.
Romancele fug de nasterea naturala din teama
In Romania 39% din nasteri sunt provocate, desi acest lucru nu este necesar. Prin comparatie, procentul nasterilor prin cezariana in Franta este de 22%, iar in Marea Britanie - 20%.
In peste 60% din cazuri, medicii romani aleg sa faca la nastere o epiziotomie (incizie chirurgicala la nivelul perineului realizata de medic inainte de nastere pentru a largi zona si a face loc fatului). Acest procent in Franta este cu mult mai mic - 26,8%.
Principalele motive pentru care mamicile din Romania nu aleg sa nasca pe cale naturala sunt teama de durere si complicatiile. Se adauga si lipsa informatiilor corecte privind felul in care decurge o nastere naturala informarea insuficienta si/sau gresita in ceea ce priveste nasterea pe cale naturala vs. cezariana, precum si comoditatea, arata datele unui studiu realizat de Asociatia Mame pentru Mame la inceputul acestei luni.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro