Imprimare

Medicii il sustin pe Vasile Cepoi ca ministru al Sanatatii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Premierul Romaniei, Victor Ponta, l-a propus pe medicul Vasile Cepoi pentru functia de ministru al Sanatatii. Se pare ca ieseanul a avut la dispozitie doar cateva ore pentru a furniza un raspuns, care a fost pozitiv. 

Actorii din sistemul de sanatate il sprijina, considerandu-l "extrem de potrivit" pentru functia de ministru.

"Este o propunere excelenta. Doctorul Vasile Cepoi are competente reale in domeniul managementului sistemului de sanatate. In plus, cunoaste foarte bine acest sistem. Un alt avantaj al numirii sale este faptul ca nu face parte din niciun partid politic, ceea ce inseamna ca va apara interesele actorilor din sistem. Numirea doctorului Cepoi aduce stabilitate in Sanatate", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Prof. Astarastoae: "Dr. Cepoi are marele talent de a promova cultura dialogului!"

Potrivit acestuia, dr. Vasile Cepoi are marele talent de a promova cultura dialogului. Coordonator al proiectului legislativ privind reforma in Sanatate, medicul iesean a demarat la finele lunii ianuarie o serie de consultari pe marginea actului normativ cu medicii, piata farma, asiguratorii, pacientii.

Chiar si reprezentantii acestora din urma au o parere buna despre noul ministru al Sanatatii, care a creat o punte de legatura intre institutie (MS, n.red) si pacienti.

"De cand a fost secretar de stat a luat in calcul propunerile noastre, ceea ce este un semn bun. Era important ca intre noi si minister sa fie creat acel dialog. Exista mai multa aplecare catre noi, pacientii, motiv pentru care noi il sustinem pe dr. Vasile Cepoi", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Gheorghe Tache, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC).

Intalnire Cepoi - medici de familie, pe 4 mai

Medicii de familie sunt si ei alaturi de dr. Vasile Cepoi si considera propunerea prim-ministrului Victor Ponta ca fiind o alegere propice pentru Sanatate.

"Dr. Cepoi este un profesionist, e calificabil pentru aceasta functie. Asigura continuitatea, a lucrat tot timpul in sistemul nostru, fiind si sef al Directiei de Sanatate Publica Iasi. Din punctul meu de vedere, cunoaste sistemul bine si este un foarte bun tehnocrat", a precizat dr. Doina Mihaila, presedintele Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie (FPMF).

Liderul medicilor de familie a apreciat deschiderea dr. Cepoi si interesul acestuia de a crea o lege noua a Sanatatii. O intalnire pe tema asistentei medicale primare intre medicii de familie si viitorul ministru va avea loc vineri, 4 mai 2012.

Legea Sanatatii este unul dintre principalele obiective ale dr. Vasile Cepoi. Chiar daca legea nu va trece in timpul acestei guvernari, cu siguranta ca ea va fi o prioritate in cadrul urmatorului guvern.

"Cele patru variante despre care se vorbeste sunt venite pe diferite filiere in sistem si prezinta perspective distincte ale institutiilor. Va fi necesara o armonizare a intereselor", a continuat presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Sanatatea - un "cartof fierbinte" pentru inca trei guvernari

"Sanatatea va ramane un cartof fierbinte pe care nimeni nu vrea sa si-l asume pentru inca doua, trei guvernari", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR). Conform acestuia, Ministerul Sanatatii duce lipsa de tehnocratie in actul de legiferare si de o buna guvernare.

"Cel mai bun guvern este cel care nu va avea minister al Sanatatii. Sa nu uitam ca Sanatatea este un domeniu care in Romania genereaza arierate. Este absolut necesara o finantare suplimentara. Este absurd sa sustii ca 5 milioane de oameni, care platesc asigurari de sanatate, pot furniza servicii de sanatate pentru 19 milioane", a subliniat Damian.

Pana ce Romania nu va avea o cultura a medicamentului generic, explica presedintele APMGR, costurile in sistem vor fi ridicate.

"Pregatim includerea unor molecule noi in 2012 si se va ajunge la situatia in care producatorii de medicamente generice vor plati pentru introducerea de medicamente inovatoare pe piata. Momentan nu facem nimic, asteptam sa vedem ce se intampla", a continuat Dragos Damian. Referitor la numirea dr. Cepoi in functia de ministru al Sanatatii, Damian spune ca i s-a parut una fireasca, ce asigura continuitate tehnocratica.

Noul Guvern urmeaza sa fie votat de Camerele reunite ale Parlamentului pe data de 7 mai 2012.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-il-sustin-pe-Vasile-Cepoi-ca-ministru-al-Sanatatii_16641/

lauff lautf laurf