Imprimare

Aproximativ 200.000 de romani sufera de aritmie cardiaca

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Unul din patru adulti cu varsta peste 40 de ani dezvolta aritmie pe parcursul vietii. Peste sase milioane de europeni sufera de fibrilatie atriala (FA), estimandu-se ca prevalenta bolii se va dubla in urmatorii 50 de ani, pe masura ce populatia imbatraneste. In Romania, exista aproximativ 200.000 persoane care sufera de aceasta afectiune cardiovasculara care modifica ritmului cardiac.

„Un puls neregulat ar trebui sa ridice intotdeauna suspiciunea de FA, dar pentru diagnostic este necesara o inregistrare EKG”, sustine prof.dr. Gheorghe Andrei Dan, vicepresedintele Societatii Internationale de Farmacoterapie Cardiovasculara (ISCP), profesor la UMF „Carol Davila” si seful Clinicii de Medicina Interna si Cardiologie din Spitalul Colentina.

Prof Dan este initiatorul programului academic FACTS, demarat in octombrie 2010, care si-a propus realizarea unui registru national al pacientilor cu fibrilatie atriala.

Statisticile arata ca FA constituie un factor major de risc pentru atacul vascular cerebral (AVC) deoarece favorizeaza acumularea sangelui in inima, cauzand astfel formarea cheagurilor care blocheaza circulatia sangelui prin vasele importante catre creier. Unul din cinci atacuri cerebrale vasculare este atribuit fibrilatiei atriale. Ingrijoraor este si faptul ca daunele provocate de AVC sunt adesea permanente, cu probabilitate crescuta de deces: 25% in prima luna si 50% in primul an.

Congresul International al Societatii Internationale de Farmacoterapie Cardiovasculara, la a 17-a editie

La inceput de mai (4-5 mai) are loc in Capitala al 17-lea Congres International al Societatii Internationale de Farmacoterapie Cardiovasculara (SIFC). Manifestarea se bucura de participarea a peste 200 medici din 20 tari (Europa, SUA, Australia).

Obiectivul evenimentului este progresul in terapia farmacologica in cardiologie: noutatile in prevenirea bolilor de inima, tratament antitrombotic pentru fibrilatie atriala, tratamentul antiplachetar in sindroame coronariene acute, noi terapii pentru insuficienta cardiaca, strategii noi si paradigme in tratamentul hipertensiunii arteriale.

Societatea Internationala de Farmacoterapie Cardiovasculara si-a propus sa promoveze si sa faciliteze strategii pentru imbunatatirea starii de sanatate cardiovasculara. Asta prin colaborarea intre medicii cardiologi si de chirurgie cardiovasculara, farmacologi, farmacisti, oameni de stiinta si medici practicanti din intreaga lume, sub egida Federatiei Mondiale a Inimii si a altor organisme internationale ca OMS si UNESCO.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Aproximativ-200.000-de-romani-sufera-de-aritmie-cardiaca_16640/

lauff lautf laurf