Imprimare

Medicii cardiologi alearga pentru sanatatea pacientilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii cardiologi au ales o metoda inedita de a-si educa pacientii sa adopte un stil de viata sanatos, bazat pe educatie fizica. Specialistii ofera exemplul personal romanilor si-i indeamna pe acestia sa faca cel putin 30 de minute de miscare pe zi, precum si sa renunte la fumat. Asta pentru ca o alimentatie sanatoasa, prin sport si fara fumat, scade riscul cardiovascular cu 80%, riscul de cancer cu 70 de procente, iar riscul de a face diabet se reduce cu 90%.

"Sunt multi medici fac sport, asa ca de ce sa nu se uneasca sub umbrela unei asociatii sportive?", a explicat prof.dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele Athletic CardioClub, primul club sportiv al medicilor din Romania.

Asociatia este in primul rand a cardiologilor, insa si a medicilor de alte specialitati care doresc sa se alature lor in lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Are 17 membri fondatori, dintre care 16 sunt cardiologi si promoveaza activitatea fizica si a activitatilor sportive ca mijloace de preventie primara cardiovasculara.

"Altfel spus, Athletic CardioClub este o forma concreta de punere in aplicare a programului national de preventie. Este modul in care medicii cardiologi vor sa dovedeasca prim exemplul personal ca activitatea fizica si sportul pot preveni riscul de boala cardiovasculara", a mai adaugat prof.dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, care este si presedintele ales al Societatii Romane de Cardiologie (SRC).

Cel de-al doilea obiectiv al asociatiei este de a sustine medicii care au preocupari sportive in vederea participarii la competitii nationale si internationale.

Si actualul presedinte al SRC sustine ca preventia cardiovasculara este extrem de importanta si ca spera ca exemplul oferit de medici sa fie urmat si de pacienti.

"Este o vorba in popor si anume ca "Nu face ce face preotul sau medicul, fa ceea ce spune preotul sau medicul". ei bine noi vrem ca lumea sa faca ceea ce face doctorul si anume sa faca miscare", a marturisit conf.dr. Ioan Mircea Coman, presedintele SRC.

Initiativa nu este doar a societatii profesionale, ci si a Fundatiei Romane a Inimii. "Ne-am dat seama ca nu avem mesaje suficient de puternice pentru a preveni sau pentru a incetini aceste boli. Putem face asta prin masuri simple. Acum, am inteles ca epidemia bolilor cardiovasculare se datoreaza, in principal, stilului de viata. sigur ca genetica are un rl important, insa boala poate fi prevenita sau amanata desi factorul genetic este prezent", a explicat prof.dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii.

Sunt si doua mari conditii pentru a putea deveni membru Athletic CardioClub: trebuie sa faci miscare cate 30 de minute pe zi sau 150 de minute pe saptamana si sa nu fumezi. Medicii care doresc sa devina membri in clubul sportiv prospat infiintat o pot face exprimandu-si dorinta online, la adresa: www.romanianathleticcardioclub.ro

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-cardiologi-alearga-pentru-sanatatea-pacientilor_16635/

lauff lautf laurf