Imprimare

De EuroMelanoma Day, medicii dermatologi educa si consulta gratuit romanii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

300 de medici dermatologi din intreaga tara se implica in campania anuala de informare privind depistarea melanomului si prevenirea cancerelor cutanate. EuroMelanoma Day, ajunsa la cea de-a VII-a editie in Romania, demareaza astazi si se incheie pe 30 mai - zi dedicata exclusiv consulturilor gratuite pe baza de programare.

"Aceasta actiune are practic un dublu scop. Pe de o parte are in vedere sensibilizarea opiniei publice fata de pericolul expunerii la radiatiile solare, iar pe de alta parte, si cred ca este scopul cel mai important, incurajarea prezentarii la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele”, a declarat prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele Societatii Romane de Dermatologie (SRD).

Melanomul este cea mai frecventa forma de cancer de piele, ocupand o treime din toate tipurile de cancer. In plus, in ultimele trei decenii, cazurile s-au multiplicat de patru ori.

"Daca pana acum 30 de ani cresterea numarului de cazuri era una lenta, acum ea a devenit mult mai agresiva. Melanomul are o dezvoltare extrem de rapida, in doua luni d ezile putand deveni mortal, in principal din cauza metastazelor pe care le provoaca. Cauzele si posibilele explicatii ale exploziei de cazuri le reprezinta expunerea la radiatia ultravioleta si factorul imunitar. Alimentatia si stilul de viata nesanatos scad imunitatea si deregleaza metabolismul", a mai adaugat prof. Giurcaneanu.

Anual, 40.000 de oameni isi pierd viata

Ultimele statistici arata ca una din cinci persoane av dezvolta pana la sfarsitul vietii un cancer de piele. Melanomul nu trebuie ignorat si tocmai acesta este si scopul campaniei de preventie lansata de catre medicii specialisti. La nivel mondial, anual, apar aproximativ 150.000 de melanoame si peste 40.000 de oameni mor din cauza acestei afectiuni, iar la nivel european, in prezent, sunt inregistrati peste 50.000 de pacienti cu melanom.

"An de an am avut o crestere constanta, atat din partea medicilor implicati, cat si a celor care vin sa-si examineze alunitele si leziunile. De multe ori, prin aceasta campanie, si nu este un joc de cuvinte, am salvat vieti. Rolul cel mai important al campaniei este acela de a educa pacientii si persoanele la risc de a dezvolta melanom. Acestia trebuei sa stie ce inseamna o alunita, care sunt sau nu periculoase, ce parametrii trebuie sa urmareasca, precum si faptul ca trebuie neaparat sa mearga periodic la medic", a explicat dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD.

„Programeaza-te la un consult dermatologic gratuit intre 7 si 10 mai, apeland, tot gratuit, numarul telefonic 0800811101 in intervalul orar 08-20” este mesajul transmis de Societatea Romana de Dermatologie

Programarile se fac sunand la linia telefonica gratuita 0 800 811 101. Medicii avertizeaza ca doar persoanele care isi vor stabili o intalnire la acest numar vor beneficia de consult gratuit. Campania de desfasoara sub egida celei mai mari asociatii europene de dermatologie, Academia Europeana de Dermatologie si Venerologie (EADV) prin Societatea Romana de Dermatologie.

Pentru o buna desfasurare a acestei campanii, in perioada 07-10 mai 2012 va exista o pre-programare centralizata a pacientilor care vor solicita screening-ul pentru melanom.

Campania - derulata simultan in 28 de tari

La nivel mondial, campania EuroMelanomaDay 2012 se deruleaza simultan in 28 de tari ale lumii printre care se numara Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elvetia, Franta, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia.

Este de mentionat si faptul ca promotorul EuroMelanomaDay este Belgia, care a organizat primul eveniment de acest gen in 1999. De asemenea, campanii similare se deruleaza si in Statele Unite ale Americii, dar si in Australia. Romania participa din 2006, prin Societatea Romana de Dermatologie , la programul „Euromelanoma Day”.

SRD participa din 2006 la programul „Euromelanoma Day”. In anul 2006 au fost consultati 784 pacienti, in anul 2007 au solicitat consult 637 pacienti, in 2008 s-au programat 2092 pacienti, iar in 2009 au fost consultate peste 3000 de persoane.

La editia din 2010 au fost consultati gratuit 3124 de pacienti la nivel national din care 74 au fost depistati cu melanom, iar peste 333 de pacienti au fost diagnosticati cu alta forma de cancer cutanat. Mare parte din leziunile diagnosticate sunt cauzate de expunerea indelungata si neprotejata la soare. Anul trecut, mesajul campaniei a fost: "SOS! Salveaza-ti pielea!".

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/De-EuroMelanoma-Day_-medicii-dermatologi-educa-si-consulta-gratuit-romanii_16634/

lauff lautf laurf