Imprimare

Curs gratuit de astm pentru medicii de familie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Astmul este una dintre cauzele principale ale morbiditatii si mortalitatii din intreaga lume. Pentru un mai bun control al acestei afectiuni este nevoie de o buna colaborare intre medicii pneumologi, alergologi si medicii de familie, care sunt primii specialisti cu care pacientul intra in contact.

“Datele recente arata ca in Romania, desi numarul de pacienti cu astm este relativ mic raportat la populatia tarii, iar accesul la medicamentele antiastmatice este relativ bun, mortalitatea prin astm este una dintre cele mai mari din lume, iar absenteismul si pensionarea anticipata datorate astmului au o amploare semnificativa si induc costuri importante pentru societate. In fata acestei situatii este imperios necesar sa avem o abordare concertata pentru diagnosticul si tratamentul corect al acestei boli, iar medicul de familie aflat in prima linie a sistemului de sanatate este partener important alaturi de medicii pneumologi si alergologi in managementul acestei boli”, a declarat dr. Dragos Bumbacea, sef de lucrari la Catedra de Pnemoftziologie UMF "Carol Davila" din Capitala.

Medicul primar pneumolog este si coordonatorul unui curs online despre astm pentru medicii de familie, care poate fi accesat pe FormareMedicala.ro, platforma online dedicata medicilor de familie in vederea dezvoltarii accesului la educatie medicala continua online.

Afectiunea este tot mai des intalnita de specialistii de medicina primara in propriile cabinete. Totodata, un motiv intemeiat il reprezinta si faptul ca incidenta astmului este in continua crestere. In ceea ce priveste prevalenta, se estimeaza ca aceasta s-ar situa intre intre 4% si 6%.

"Suntem bucurosi ca putem oferi medicilor de familie instrumente utile pentru diagnosticul precoce al astmului. Informatiile sunt prezentate intr-o maniera adaptata practicii medicului de familie, intr-un format interactiv si extrem de interesant, iar cunostintele acumulate sunt exersate prin studii de caz specifice. Dupa parcurgerea lor, colegii mei vor avea cu siguranta o abordare diferita a pacientilor cu astm", a declarat dr. Daciana Toma, coautor al cursului si instructor formator cu experienta.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Curs-gratuit-de-astm-pentru-medicii-de-familie_16633/

lauff lautf laurf