Imprimare

Prima banca de celule stem dintr-un spital public, inaugurata la Fundeni

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La Institutul Clinic Fundeni a fost lansata prima banca de celule stem dintr-un spital de stat romanesc. Banca indeplineste, dupa cum a precizat dr. Carmen Orban, managerul Institutului, standardele Agentiei Nationale de Transplant si pe cele europene.

"Inauguram pentru prima data in Romania o banca pentru celule stem la noi in spital. Acest lucru este un real progres pentru pacienti, care se pot trata aici conform normelor europene", a declarat dr. Carmen Orban.

Potrivit acesteia, banca de celule stem reprezinta compartiment special dedicat in totalitate procesarii si stocarii de celule stem hematopoietice, asigurand o puritate a aerului de peste 99% pentru spatiul unde se desfasoara activitatile de preparare si validare a grefonului medular.

La inaugurare a fost prezent si ministrul Sanatatii, dr. Ladislau Ritli, care a precizat ca banca este o bucurie imensa atat pentru profesionisti, dar mai ales pentru bolnavi.

"Aici exista si un personal specializat. De aceste celule vor beneficia bolnavii care au nevoie de transplant medular. Aceasta infiintare vine in contextul in care Registrul national al donatorilor de celule stem este in curs de finalizare", a declarat ministrul Sanatatii.

De asemenea, directorul medical al institutiei, dr. Alina Tanase a explicat ca primul pas a fost facut de catre Ministerul Sanatatii.

Stire in curs de actualizare

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prima-banca-de-celule-stem-dintr-un-spital-public_-inaugurata-la-Fundeni_16650/

lauff lautf laurf