Imprimare

Astmul poate fi controlat! , sustin medicii pneumologi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

„Tu poti avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!”, este mesajul lansat de medicii pneumologi din toata lumea cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, din acest an, celebrata pe 1 Mai.

Medicii pneumologi sarbatoresc aceasta zi prin investigatii gratuite pentru depistarea astmului. Campania de testare, ajunsa la a patra editie, se desfasoara in perioada 7-18 mai, in cabinetele medicale de specialitate din toata tara. De asemenea, bucurestenii se pot testa si in Parcul Tineretului pe 12 si 13 mai.

„Spirometria este nedureroasa si simplu de facut: seamana intrucatva cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool in aerul expirat, pe care o fac politistii, soferilor. Dureaza 5 minute, iar rezultatul se da pe loc”, sustine prof.dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, adaugand ca, desi spirometria este arma principala a pneumologilor in depistarea astmului, ea nu are in Romania, din nefericire, reputatia electrocardiogramei.

Campania de testare se afla la a patra editie. Spirometriile gratuite se fac in cabientele medicilor specialisti din marile orase, dar si din orasele mai mici. In mediul rural nu pot fi facute pentru ca reprezentantii SRP ar avea nevoie de o caravana cu care sa se deplaseze. Prin aceasta initiativa, medicii pneumologi doresc sa creasca nivelul de control asupra astmului.

Lista cabinetelor unde se fac testarile si intervalele orare disponibile se gasesc pe site-ul campaniei: www.invingeastmul.ro.

In 2011, 9166 persoane au fost testate la nivel national si 1045 doar in Parcul Tineretului. 41% dintre ele au fost depistate cu probleme de respiratie.

Astmul, in momentul de fata, reprezinta o preocupare a medicilor pneumologi, alergologi, internisti, a medicilor de familie si a medicilor de boli profesionale.

In Romania nu exista date privind mortalitatea prin astm

Statisticile arata ca, in fiecare ora, o persoana moare din cauza astmului in Europa de Vest. Cea mai ridicata rata de mortalitate din cauza astmului se inregistreaza in Marea Britanie. In Romania, din nefericire, nu exista date. Asta pentru ca ele pot fi aflate doar prin intermediul unor anchete nationale, capitol la care iar nu stam foarte bine. O astfel de ancheta necesita aproximativ 150.000 de euro.

"La ora actuala, noi suntem foarte departe la anchetele nationale pe BPOC, o boala care este la fel de consumptiva din punct de vedere al fondurilor ca si astmul. In ceea ce priveste aceasta afectiune, noi am terminat deja o ancheta nationala", a explicat prof.dr. Florin Mihaltan.

Prevalenta este intre 4% si 6%, un procent estimativ pe studii foarte mici. Ea este in crestere, desi boala poate fi controlata. "In ultimii 20-30 de ani, medicii au nivel educativ mult mai ridicat si depisteaza mai frecvent astfel de afectiuni. Pe de alta parte, astmul are o interferenta "ecologica": efectul de sera, aceste furtuni cu mobilizare a alergenilor in marile concentratii urbane sunt factori cauzali care incurajeaza aparitia astmului", a mai adaugat presedintele SRP.

Peste 300 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu astm bronsic, dintre care 32 de europeni. Mai mult, specialistii estimeaza ca in 2025 alte 100 de milioane de persoane vor fi diagnosticate cu astm bronsic.

Unul din indicatorii cei mai importanti ai lipsei de control a astmului este spitalizarea. La nivel international, obiectivul este reducerea spitalizarilor din cauza astmului cu 50% pana in 2015.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/_Astmul-poate-fi-controlat_-sustin-medicii-pneumologi_16654/

lauff lautf laurf