Imprimare

Articol controversat privind un virus mutant al gripei aviare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un articol referitor la crearea in laborator a unui virus mutant al gripei aviare H5N1 a fost in cele din urma publicat dupa o controversa in legatura cu riscurile utilizarii noii tulpini a gripei aviare de catre teroristi, informeaza Agerpres.

Oamenii de stiinta olandezi au efectuat cercetarea controversata pentru a descoperi cat de usor este de modificat genetic H5N1 intr-o tulpina foarte contagioasa de gripa umana. in opinia lor, cunostintele dobandite astfel vor fi vitale pentru dezvoltarea de noi vaccinuri si medicamente.

Criticii sunt insa de parere ca oamenii de stiinta au pus in pericol lumea prin crearea unei forme extrem de periculoase de gripa, care ar putea 'scapa' din laborator, precum si ca acestia au deschis o cutie a Pandorei pentru teroristii fanatici care doresc sa fabrice o arma biologica.

In noiembrie, Biroul national american de stiinta pentru biosecuritate (NSABB) a cerut revistei americane Science si cele britanice Nature sa nu publice rezultatele acestor cercetari, invocand riscul de bioterorism. Oamenii de stiinta au calificat aceasta decizie drept 'cenzura'.

In martie, dupa evaluari suplimentare, NSABB a autorizat in cele din urma publicarea studiilor, argumentand ca 'datele (...) nu par sa furnizeze informatii care ar permite ca utilizarea lor sa puna in pericol sanatatea publica sau securitatea nationala'.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Articol-controversat-privind-un-virus-mutant-al-gripei-aviare_16653/

lauff lautf laurf