Imprimare

Salarii intre 2.500 si 12.000 de euro pentru cadrele medicale, la targul Cariere in Alb

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cele mai multe locuri de munca oferite cadrelor medicale la editia din acest an a targului Cariere in Alb, desfasurata in Capitala, au fost in Germania si in Tarile Scandinave. Asta pentru ca aceste tari prezinta cele mai mari deficite de personal medical, deschizandu-si granitele doar in ultimii ani. Pe de alta parte, salariile cele mai mari, de aproximativ 12.000 euro, sunt in Orientul Mijlociu, iar in Europa si Australia acestea variaza in functie de experienta.

"Spre exemplu, in Germania si Danemarca salariile rezidentilor pornesc de la 2.500 - 3.000 de euro si pot ajunge pana la 5 000, pana in ultimul an de rezidentiat. In ceea ce priveste specialistii, in functie de experienta lor si de tara pentru care sunt recrutati, salariile ajung si pana la 10.000 de euro. Ofertele cele mai atractive pentru medici sunt, de cele mai multe ori, cele pe care acestia le pot semna cat mai repede, si anume cele care au factori importanti pentru ei: nivelul limbii straine pe care candidatii il cunosc, perspectiva practicii unei anumite specialitati pe care acestia o doresc, distanta fata de prieteni sau familie satabilite deja intr-o anumita tara", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Catalina Poiana, reprezentant PR al targului "Cariere in Alb".

La editia din acest an a targului de joburi, din cei 1.300 de participanti la Bucuresti, aproximativ 70% au fost medici, medici dentisti si farmacisti. Tarile pentru care s-au facut ofertele de joburi au fost Germania, Elvetia, Austria, Benelux, UK, Danemarca, Norvegia, Suedia, Irlanda, Franta, Belgia, Malta, Australia si Arabia Saudita.

Se stie ca pentru cadrele medicale din tara noastra Franta este printre cele mai preferate destinatii in privinta locurilor de munca. Organizatorii targului de joburi sustin ca romanii se arata interesati de ofertele de locuri de munca, in functie de limbile straine stiute. La aceasta editie, in afara de UK, Irlanda si alte tari unde se vorbeste engleza, vizitatorii s-au aratat interesati de Franta, Belgia, Elvetia, apoi de Germania si de Spania si Italia.

Rata de conversie vizitatori-viitori angajati, de aproximativ 15%

Reprezentatii companiilor de recurtare, prezenti la targ, au contracte cu anumite spitale sau lanturi de spitale si clinici din tarile pentru care fac ofertele. Procesul de angajare in acest caz dureaza aproximativ trei - patru saptamani si presupune: interviu recrutor - verificarea actelor - interviu angajator. Ajunsi in acest punct, candidatii semneaza contractul si isi pun la punct actele necesare.

Cu toate acestea, potrivit organizatorilor, rata de conversie vizitatori-viitori angajati este de aproximativ 15% pe editie de eveniment.

"Foarte multi candidati vin la eveniment pentru a sti de ce au nevoie pentru angajare (acte, atestat de limba etc) si de cat timp au la dispozitie, astfel incat companiile prezente ii ghideaza si le ofera tot sprijinul necesar, multe dintre companii oferind chiar cursuri intensive de limba straina, grabind astfel procesul de angajare, care ar dura mult mai mult daca candidatul ar incerca pe cont propriu", a explicat Bogdan Covaliu, organizatorul evenimentului.

Tinerii isi indreapta atentia spre alte tari si nu spre Romania

La targ au fost oferte de locuri de munca si din parte spitalelor din tara. Mai exact, au fost prezenti reprezentanti ai spitalelor private din Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Targu Mures, Sibiu si Iasi.

"In prezent, in Romania, doar sistemul privat poate incerca sa concureze cu ofertele din afara tarii pe care cadrele medicale si farmacistii le primesc. Dupa cum stiti, in spitalele de stat abia au fost deblocate un numar considerabil de posturi, insa numarul cadrelor medicale din prezent, disponibile pentru un loc de munca, este cu mult mai mare. Cu toate acestea, sistemul de sanatate privat este abia la inceput in Romania, astfel ca ofertele de munca din aceasta arie sunt foarte putine. Tinerii absolventi si tinerii medici care sunt la inceput de drum, prefera sa se specializeze intr-o alta tara pentru a putea avea o experienta diversificata, in conditii foarte bune pentru cariera lor", a mai adaugat Bogdan Cavaliu.

Proaspetii absolventi ai facultatilor de medicina si farmacie din tara sunt foarte cautati de catre companiile angajatoare. Un motiv il reprezinta faptul ca nu au un rezidentiat inceput in Romania si au o disponibilitate mult mai mare de a pleca si a-si face rezidentiatul in alta tara. "In ceea ce ii priveste, ofertele cele mai bune depinde de specializarea pe care si-o doresc, de perioada rezidentiatului si de tara in care acestia pot intra in program, nivelul salarial fiind pe un loc secundar. Pentru ca acesti factori depind foarte mult de la candidat la candidat, importanta ofertelor variaza foarte mult", ne-a marturisit Catalina Poiana.

Targul Cariere in Alb a ajuns anul acesta la cea de-a VI-a editie si atat organizatorii, cat si companiile prezente, se arata foarte multumiti de rezultate. "Cu fiecare editie, cu fiecare eveniment, incercam sa promovam si sa aducem la eveniment si clinici din Romania, pentru a-i motiva pe vizitatori sa caute mai multe alternative la noi, si suntem convinsi ca in viitor vom reusi sa gasim deschiderea pe care ne-o dorim si la clinicile si spitalele private din tara. Per total, am fost foarte multumiti si avem incredere ca si vizitatorii au gasit la eveniment ceea ce cautau", conchide Catalina Poiana.

Tragul ajunge saptamana aceasta si in Cluj-Napoca (5 mai), Targu-Mures (6 mai), urmand ca pe la inceputul saptamanii viitoare (7 mai) sa se desfasoare la Sibiu. La Sfarsitul lunii (26-27 mai) evenimentul ajunge si in Iasi.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Salarii-intre-2.500-si-12.000-de-euro-pentru-cadrele-medicale_-la-targul-Cariere-in-Alb_16655/

lauff lautf laurf