Imprimare

Sanatatea, in acceptiunea Guvernului Ponta - programul de guvernare pe 2012

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Guvernul Ponta isi propune sa finalizeze, sa promoveze si sa aprobe noul poriect de lege al sanatatii, se arata in programul de guvernare al premierului Victor Ponta.

"Nemultumirile si insatisfactiile exprimate atat in randul populatiei cat si al profesionistilor din sistem arata ca reforma sistemului de sanatate nu se poate realiza doar prin masuri punctuale, ci implica elaborarea si implementarea unei conceptii strategice, care sa abordeze global si integrat necesara remodelare fundamentala a mecanismelor functionale din sistemul de sanatate", indica documentul.

In plus, mentioneaza documentul, "o reforma adevarata a sanatatii nu se poate realiza decat prin consultarea larga a cetatenilor, a tuturor organizatiilor profesionale si a societatii civile in ansamblu".

Proiect pilot privind plata diferentiata a personalului medical

Identificarea si sistematizarea directiilor optime de actiune pentru implementarea masurilor de reforma in cadrul unui proces amplu de consultare este una dintre principalele sarcini pentru Guvern.

"Aceste directii de actiune vor putea constitui suportul unor masuri legislative strategice necesare a fi analizate si adoptate de catre puterea politica instalata dupa alegerile parlamentare", se mai arata in document.

Printre directiile de actiune si obiectivele mentionate in document, se mai numara elaborarea actelor normative privind functionarea sistemului de sanatate pentru anul 2012 in concordanta cu modificarile preconizate in noua lege, dar si pregatirea conditiilor tehnice necesare reorganizarii sistemului de sanatate.

De asemenea, se vrea implementarea unui proiect pilot privind salarizarea diferentiata, in functie de performanta, in cazul personalului din Sanatate.

Reducerea dezechilibrului financiar

In ceea ce priveste gradul de crestere al persoanelor vulnerabile la serviciile medicale, Guvernul Ponta ia in calcul infiintarea centrelor multifunctionale in zonele in care si-au incetat activitatea spitalele considerate ineficiente. Astfel, va creste accesul la serviciile medicale specializate. Printre masuri se mai numara: infiintarea de noi centre de primire-urgente in zonele cu risc crescut, asigurarea accesului la tratamentul cu medicamente esentiale; reducerea costurilor cu medicamentele inclusiv prin implementarea unui sistem de achizitii generice; promovarea consumului de medicamente generice pentru populatie.

O alta directie este promovarea integritatii in sistemul de sanatate, iar o alta masura pe care Guvernul Ponta vrea sa si-o asume este reducerea dezechilibrului financiar, prin elaborarea unei strategii de echilibrare financiara a sistemului de sanatate in urmatorii cinci ani.

Cititi AICI intregul program de guvernare propus de Victor Ponta. 

Ministrul desemnat la Sanatate este secretarul de stat, dr. Vasile Cepoi, care este sprijinit atat de profesionistii din sectorul sanitar cat si de pacienti. 

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sanatatea_-in-acceptiunea-Guvernului-Ponta---programul-de-guvernare-pe-2012_16659/

lauff lautf laurf