Imprimare

420 de tineri medici dau rezidentiatul luna aceasta

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Schimbarea Guvernului nu a afectat modul de desfasurare al sesiunii extraordinare de rezidentiat din aceasta luna, asa cum s-a intamplat atunci cand fostul premier Emil Boc a demisionat. Inscrierile s-au terminat, iar datele afisate de catre reprezentantii Ministerului Sanatatii arata ca 420 de persoane vor sustine pe 20 mai concursul de rezidentiat.

95 dintre candidati concureaza pentru cele 98 de locuri scoase la concurs, in timp ce restul de 325 de persoane sunt in lupta pentru cele 318 de posturi vacante.

Cele mai multe locuri sunt disponibile in Medicina de familie (40), Sanatate publica si management sanitar (11), Igiena (8) si Epidemiologie (7). In ceea ce priveste impartirea pe centre universitare, cele mai multe sun oferite in Cluj-Napoca si anume 38. Urmeaza Sibiu cu 26 de locuri, Timisoara cu 16 si Targu-Mures cu 11 locuri. In centrul din Oradea sunt puse la bataie 4 locuri, iar in cel din Arad - 3. In aceasta sesiunea, nu este scos la concurs niciun loc in centrul universitar bucurestean.

Mai sunt 2 saptamani pana la concurs

Concursul, programat peste doua saptamani, se va desfasura numai in Centrul Universitar Bucuresti. Listele cu repartitia candidatilor in sali vor fi afisate cu 24 de ore inainte de inceperea concursului.

In dimineata zilei de concurs, incepand cu ora 8,30, candidatii vor fi lasati sa intre in sala in care au fost repartizati. La intrare se legitimeaza in fata sefului de sala cu buletinul/cartea de identitate sau pasaportul, documente care trebuie sa fie in termen de valabilitate. Persoanele care nu vor avea aceste documente valabile nu vor fi primiti in sala de concurs.

Incepand cu ora 9.00 se vor imparti grilele pentru raspuns si cate o cariocaneagra pentru completarea grilei (atat pentru completarea raspunsurilor considerate corecte, cat si pentru completarea datelor de identitate). La ora 10.00 vor fi desigilati sacii, iar caietele cu intrebari, impartite. Din momentul in care in sala de concurs a fost distribuit ultimul caiet incepe masurarea timpului de concurs, care este de 4 ore.

Candidatii care nu vor fi prezenti in sala in momentul deschiderii sacilor cu caietele cu intrebari nu vor mai avea acces in sala de concurs.

Decizia organizarii unui nou concurs de rezidentiat a fost luata de catre ministrul interimar al Sanatatii, Ladislau Ritli, intrucat aproximativ 40% din posturile scoase la concurs in sesiunea din 20 noiembrie 2011 au ramas neocupate. Cele mai multe locuri/posturi ramase vacante s-au inregistrat in specialitatile in care se inregistreaza un deficit de cadre medicale in sistemul sanitar: medicina de urgenta, neonatologie, ATI, pediatrie.

Reamintim ca tinerii medici care au promovat concursul de rezidentiat din 20 moiembrie, insa nu au prins loc sau post, nu au fost de acord cu organizarea unui nou concurs si au organizat chiar si un protest in fata sediului Ministerului Sanatatii. Din pacate, ei nu au reusit sa-i induplece pe reprezentantii Ministerului.

Ulterior, odata cu schimbarea Guvernului, concusul programat pentru data de 25 martie a fost amanat deoarece ordonanta de guvern trebuia aprobata si de noul cabinet Mihai-Razvan Ungureanu. La scurt timp, reprezentantii Ministerului au anuntat ca aceasta sesiune extraordinara a rezidentiatului nu va mai avea loc deloc si iata, acum, un nou anunta cum ca ramane in picioare, fiind organizat in luna mai.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/420-de-tineri-medici-dau-rezidentiatul-luna-aceasta_16658/

lauff lautf laurf