Imprimare

Prof. Constantin Bogdan: 50% din serviciile medicale sunt acordate batranilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In Romania sunt aproximativ 130 de medici geriatri. Putin, avand in vedere ca o treime din populatia Romaniei este constituita din persoane varstnice.

"50% din serviciile medicale sunt acordate batranilor. Evident, numarul medicilor din aceasta specialitate este prea mic. Sunt judete in tara fara medic geriatru", a declarat prof. dr. Constantin Bogdan.

Medicul sustine ca o problema in geriatrie este lipsa posturilor. "Nu sunt posturi pe aceasta specialitate, iar angajari nu se pot face", a completat prof. dr. Constantin Bogdan (foto).

Geriatria comunitara este o necesitate

In plus, paturile din spitale alocate geriatriei sunt si ele putine. Totodata, fisa de evaluare a pacientilor trebuie completata de un medic geriatru. "Am avut o perioada in care completam fisa geriatrica pentru trei sectoare din Bucuresti", a precizat medicul geriatru.

Ministerul Sanatatii a incercat sa gaseasca o solutie la aceasta problema. Medicii de familie cu competente in geriatrie, ar fi avut dreptul sa completeze acele fise de evaluare. Nimic nu s-a mai concretizat, insa. O necesitate in Romania este dezvoltarea geriatriei comunitare.

"Situatia specialitatii este cu totul alta in tarile europene. Asociatia noastra isi propune sa informeze studentii medicinisti cu privire la perspectivele si oportunitatile acestei profesii. Incercam sa le aratam ca gerontologia este o specialitate necesara", a declarat dr. Sorina Aurelian, presedintele Asociatiei Tinerilor Medici Geriatri (ATMG).

2012: Anul European al Imbatranirii Active

Aceasta a explict ca batranii sunt discriminati in Romania si nu sunt, nici pe departe, un grup considerat prioritar. "Consideram ca este necesara organizarea unei dezbateri la nivel national pe tema solidaritatii intre generatii. La o astfel de dezbatere ar trebui sa ia parte profesionistii din domeniul medical, reprezentanti ai institutiilor, cat si reprezentanti ai societatii civile", a completat dr. Mihai Zamfir, vicepresedintele ATMG.

Astfel, ATMG a demarat si cateva proiecte in centrul carora se afla persoanele varstnice: Concursul de fotografie “Portret de Varstnic: Oameni de langa noi” si Campania de voluntariat: “Fa o fapta buna! Petrece o ora din viata ta cu o persoana in varsta.” In plus, tinerii medici au lansat si doua site-uri: varste.ro si longevitateactiva.ro.

Anul 2012 a fost declarat Anul European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii Intre Generatii. Asociatia Tinerilor Medici Geriatri considera ca provocarile ridicate de imbatranirea demografica a populatiei nu pot fi rezolvate pe termen lung fara solidaritate intre generatii, in familie, comunitate si la nivel national.

Un sondaj Eurobarometru efectuat de Comisia Europeana la inceputul anului arata ca 71% dintre europeni sunt constienti ca populatia Europei este in curs de imbatranire, insa numai 42% sunt ingrijorati de aceasta evolutie. Rezultatul contrasteaza cu perceptiile responsabililor politici, care privesc imbatranirea populatiei drept o problema majora.

Cititi si povestea dr. Anna-Marie Herghelegiu, care a facut un stagiu de pregatire pe geriatrie in Marea Britanie

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Constantin-Bogdan_-_50_-din-serviciile-medicale-sunt-acordate-batranilor__16657/

lauff lautf laurf