Imprimare

Spitalele se plang ca nu mai au ser antirabic, iar MS anunta ca exista 2500 de doze la Cantacuzino

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Mai multe spitale din tara s-au plans, zilele acestea, Academiei de Stiinte Medicale ca au epuizat stocurile de vaccin antirabic si ca in scurt timp nu vor mai avea cu ce sa-i trateze pe pacientii muscati de caini. In aceste conditii, institutia a cerut discutarea acestei probleme in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

In opinia Avocatului Poporului, prof.univ.dr. Gheorghe Iancu, aceasta situatie reprezinta doar un exemplu al pericolului produs de incetarea productiei de vaccinuri de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino (INCDMI).

Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Sanatatii anunta ca in prezent, la Institutul Cantacuzino exista un stoc de aproximativ 2500 doze de vaccin antirabic care pot fi utilizate de catre unitatile sanitare care realizeaza tratamentul post expunere al plagilor rabigene. Datele au fost furnizate, astazi, de catre producatorul vaccinului antirabic, Sanofi-Pasteur si confirmate de catre INCDMI.

"Mai mult, producatorul francez a asigurat Ministerul Sanatatii ca, in aceasta perioada, asteapta un lot de import din acest produs si nu vor exista disfunctionalitati in ceea ce priveste asigurarea produsului pe piata din Romania. Distributia vaccinului se face prin distribuitorii autorizati ai Sanofi-Pasteur, direct, catre centrele unitatilor sanitare, astfel incat pacientii sa primeasca tratament profilactic corespunzator si in timp util", sustin reprezentantii Ministerului intr-un comunicat de presa.

Ancheta Avocatului Poporului privind situatia INCDMI, finalizata

Verificarile demarate de catre institutia Avocatul Poporului in ceea ce priveste situatia Institutului Cantacuzino au luat sfarsit. Concluzia anchetei este ca activitatea de producere a vaccinurilor de catre Institut este de o importanta deosebita.

"In data de 27 aprilie 2012, ancheta proprie a Avocatului Poporului a fost incheiata prin participarea acestuia in plenul largit al oamenilor de stiinta, membrii ai Academiei de stiinte Medicale, for in cadrul caruia s-a hotarat ca activitatea de producere a vaccinurilor de catre Institutul Cantacuzino este de o importanta deosebita, care tine chiar de elementul de strategie nationala", sustine prof.univ.dr. Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului.

Ancheta a constat in discutii cu autoritati si personalitati de specialitate, care au vizat cauzele si efectele incetarii activitatii de producere a vaccinurilor, modalitatile de relansare a activitatii institutului, dar si sublinierea importantei acestui institut pe linie strategica. Mai exact, investigatiile s-au desfasurat pe parcursul mai multor luni de zile. Prof. Gheorghe Iancu a luat aceasta decizie pentru ca, in opinia institutiei Avocatul Poporului, incetarea productiei de vaccinuri de catre Institutul Cantacuzino reprezinta o incalcare grava a dreptului la sanatate, prevazut de art. 34 din Constitutia Romaniei.

Aceasta previziune sumbra ar avea ca efect pericolul producerii unor epidemii, ale caror efecte nu ar putea fi inlaturate inlipsa vaccinurilor necesare.

In prezent, Avocatul Poporului a dispus intocmirea unui raport special cu privire la rezultatul anchetei si va face o serie de propuneri pe care le va inainta atat presedintilor celor doua camera ale Parlamentului, precum si Primului Ministru si Guvernului Romaniei.

Reamintim ca in opinia lui Dragos Damian, CEO al companiei Terapia Ranbaxy, tara noastra este in pericolul de a deveni importator de vaccinuri, iar preturile de achizitie vor fi ridicate.

Nici ministrul Sanatatii nu doreste inchiderea Institutului Cantacuzino. "Nu cred ca exista cineva care doreste desfiintarea acestei institutii, insa evolutia sa a fost nefavorabila in ultimii ani. Eu sper sa gasim solutii pentru a redresa aceasta institutie", a declarat dr. Ladislau Ritli.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Spitalele-se-plang-ca-nu-mai-au-ser-antirabic_-iar-MS-anunta-ca-exista-2500-de-doze-la-Cantacuzino_16663/

lauff lautf laurf