Imprimare

Florin Chirculescu: Pacientii si medicii se pregatesc pentru o operatie dificila - reforma sanitara

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reforma sanitara este unul dintre subiectele de discutie cele mai populare, in momentul de fata. Managerii de spitale, sindicalistii, reprezentantii colegiilor profesionale, medicii, pacientii, precum si orice cetatean de rand ingrijorat de sanatatea sa si a familiei sale se intreaba ce se va intampla cu sistemul sanitar. Fiecare este ingrijorat de problemele care il afecteaza frecvent cel mai mult. Medicii vor sa stie ce statut vor avea de acum incolo - acela de functionar public sau cel al unei profesii liberale, in timp ce pacientii sunt de-a dreptul ingrijorati de banii pe care vor trebui sa-si scoata din buzunar.

Medicul Florin Chirculescu (foto), presedintele Federatiei Sindicatelor Democratice ale Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino", a lansat un manifest personal privind Noua Lege sanitara. In opinia sa, decidentii "mimeaza" comunicarea: "Arunca in presa doar franturi de lege, pretinzand ca adopta regula cinstita a consimtamantului informat. In realitate, acest lucru nu are loc. Cand vorbim de piata sanatatii, vorbim despre aproape cinci miliarde de euro anual. Iata o piata atragatoare pentru asiguratori!".

Medicul face si o analogie despre cum ar trebui tratat acest subiect de maxim interes pentru fiecare roman in parte.

"Regula cinstita imi impune ca atunci cand operez un pacient sa-i explic beneficiile si riscurile interventiei chirurgicale. Este pasul obligatoriu prin care tu, pacientul meu, capeti incredere in mine, medicul tau. Iata ca acum, noi toti, pacienti si medici deopotriva, ne pregatim de o operatie dificila. Politicienii o numesc reforma sanitara dar, cata vreme nu stim despre ce e vorba, ce garantii avem ca interventia pe care o opereaza statul va reusi? Ce beneficii ne aduce? Ce riscuri are si, mai ales, dispunem de alte variante in afara celor preconizate de stat?", se intreaba dr. Florin Chirculescu.

Acestea sunt cateva intrebari la care se asteapta raspuns, rapsuns care ar trebui sa vina inainte ca documentul sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Reformele sanitare din alte state au adus beneficii populatiei

Un alt lucru care merita amintit, in opinia dr. Chirculescu, este ca, oriunde si oricand, reformele sanitare au avut loc in tari in care accesul la serviciile medicale era restrans si scump.

"Reforma lui Bismarck in Germania a fost un cadou oferit populatiei care, astfel, putea sa ajunga mai usor si mai ieftin in fata unui medic. Motive similare au stat si indaratul reformei Thatcher: un numar mai mare de englezi capata dreptul la sanatate, in conditii de egalitate a sanselor", explica medicul.

In schimb, la noi, lucrurile stau exact invers. Reforma sanatatii inseamna cheltuieli suplimentare pe care le va suporta atat, pacientul, cat si medicul.

"Iti amintesti cum in luna ianuarie era cat pe ce sa platesti niste servicii de urgenta care deja functionau? Stiu ca-ti amintesti, pentru ca ideea te-a infuriat. Legea a fost retrasa, iar tu ai crezut ca ai castigat, din moment ce SMURD-ul a ramas cel pe care il stiai, adica gratuit, asa cum este si in cele mai ultraliberale tari. Ceea ce nu stii, insa, este ca decidentii au motive serioase sa sprijine urgentele: SMURD-ul trebuie sa functioneze bine si pentru ei. Oricat ai fi de bogat, odata accidentat, nu mai ai cum sa iei primul avion catre un spital occidental. Cand ai cazut in strada, ai nevoie de un serviciu care sa te ridice si sa te duca degraba la un spital romanesc, prin urmare, SMURD-ul le e necesar si decidentilor", reaminteste dr. Chirculescu in manifestul sau.

Documentul integral poate fi consultat si descarcat AICI.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Florin-Chirculescu_-Pacientii-si-medicii-se-pregatesc-pentru-o-operatie-dificila---reforma-sanitara_16668/

lauff lautf laurf