Imprimare

Basescu: Nu vom avea un sistem sanitar performant, fara accesul privatului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Legea sanatatii ramane o prioritate pe agenda decidentilor. Cel putin asa a declarat presedintele Romaniei Traian Basescu dupa intalnirea cu reprezentantii misiunii comune a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.

"Chiar daca supar pe cineva, credinta mea este ca pana cand la finantarea sistemului de sanatate nu va avea acces si sectorul privat, noi nu vom avea un sistem de sanatate performant, mai ales privind la perspectiva urmatorilor cinci-sase ani, sa spunem, imi este greu sa intrevad o crestere a veniturilor bugetului care sa ne permita sa asiguram o buna calitate a serviciului medical catre populatie fara implicarea sectorului privat", a precizat Traian Basescu.

Seful statului considera ca reforma accesului la finantare in sistemul de sanatate este necesara pentru ca romanii sa se poata asigura suplimentar in Romania, pentru servicii medicale mai performante. Pentru a se face si mai bine inteles, el a explicat ca are o asigurare privata.

"Ca om care circula mult in lume nu am avut unde sa o fac in Romania si am o asigurare Bupa, pe care a trebuit sa o platesc unei case de sanatate de undeva din Europa ca sa pot avea acces la servicii de sanatate oriunde in Europa. Ganditi-va la cat de mult circula romanii. Nu putem sa ramanem intr-un sistem de stat ancrasat, care, probabil, cand va anunta pachetul minim de servicii, vom constata ca in Germania sau in Franta un roman este vulnerabil. Deci vreau sa pot sa ma asigur suplimentar cu banii mei, aici, in Romania. Vreau sa stiu ca exista o salvare in orice comuna, sa aiba sanse la acces la urgenta imediat si cel din mediul rural, ca si cel din Bucuresti", a mai adaugat Basescu.

Atat medicii, cat si reprezentantii pacientilor sustin necesitatea elaborarii unei noi legi sanitare. Cu totii considera ca reforma sistemului sanitar romanesc trebuie realizata, insa ca acest lucru nu trebuie facut prin sacrificiul cetatenilor.

Din nefericire, medicul Florin Chirculescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Democratice ale Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino", arata recent, intr-un manifest despre Noua Lege Sanitara, ca la in Romania, reforma sanatatii inseamna cheltuieli suplimentare pe care le va suporta atat, pacientul, cat si medicul.

Si primarul general al Capitalei, pe baza experientei sale de 35 de ani de practicare a medicinei, dr. Sorin Oprescu sustine ca tara noastra are nevoie de legi coerente in ceea ce priveste sistemul de sanatate.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Basescu_-Nu-vom-avea-un-sistem-sanitar-performant_-fara-accesul-privatului_16682/

lauff lautf laurf