Imprimare

Prof. Benedek: Bancile de celule stem, o prostie!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Clinica de Hematologie si Transplant Medular din UMF Targu Mures a organizat cea de-a patra conferinta internationala, intitulata "Tratamentul si transplantul in leucemia acuta la adulti si copii", informeaza Agerpres.

"Organizam a patra conferinta internationala care este si un curs intensiv pentru medici specialisti din domeniul hematologiei si al transplantologiei. Centrul din Targu Mures este singurul centru de hematologie si transplant din tara in care vin specialisti din strainatate. Au incercat si alte centre - sunt trei centre la noi in tara, Bucuresti, Targu Mures si Timisoara - dar nu au reusit (....) Aceste conferinte le-am organizat la doi ani si avem aici specialisti de renume, de exemplu profesorul Arnon Nagler din Israel, care vine a patra oara la Targu Mures. A fost la toate conferintele organizate de noi", a declarat prof. dr. Benedek Istvan, seful clinicii de Hematologie si Transplant Medular Targu Mures.

Din cei peste 100 de specialisti romani invitati, la conferinta de la Targu Mures participa in jur de 60-70 de medici romani, specialisti in domeniul hematologiei.

Romania: un transplant se realizeaza cu 30.000 - 40.000 de euro

Potrivit profesorului Benedek, in Romania un transplant se realizeaza cu 30.000 - 40.000 de euro, in timp ce in strainatate costurile ajunge pana la 300.000 euro, in functie de complexitatea cazului.

De altfel, acesta a precizat ca bancile de maduva osoasa "sunt o prostie" si ca Romania are nevoie de un Registru National de Donatori.

"Nu de banca de celule stem avem nevoie, avem nevoie de registru national pentru donori, asa cum este si la transplantul renal (...) Acest registru se putea face mai demult daca se ocupau specialistii. Ai nevoie de acele centre in care si la aceasta data se face hisocompatibilitate. La noi in tara exista cateva centre in care se fac testele - la Bucuresti, Cluj Napoca, Targu Mures, Timisoara", a completat medicul.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Benedek_Bancile-de-celule-stem_-o-prostie__16680/

lauff lautf laurf