Medicii pneumologi declara luna Mai - Luna Renuntarii la Fumat!
In fiecare an, tutunul produce moartea a peste sase milioane de oameni dintre care peste cinci milioane sunt fumatori si fosti fumatori. Daca situatia ramane la acest nivel, peste 8 milioane de oameni ar putea muri in intreaga lume, pana in 2030, este avertismentul lansat de catre medicii specialisti de la Institutul National de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitala.
Pentru a atrage atentia asupra riscurilor de imbolnavire cauzate de fumat si pentru a incuraja renuntarea la tutun, Institutul “Marius Nasta”, coordonator al Programului National Stop Fumat, declara luna Mai ca fiind "Luna Renuntarii la Fumat!". Astfel, toate persoanele care se inscriu in program in aceasta luna beneficiaza de tratament si consiliere psihologica gratuite. Tot ce trebuie sa faca este sa acceseze site-ului www.stopfumat.eu sau sa apeleze Tel Verde Stop Fumat: 0800878673.
“Peste 70.000 de romani si-au dorit din tot sufletul sa renunte la dependenta de tutun si s-au inscris in Program din 2007 pana acum. In medie, mai mult de 50% nu au mai fumat la sfarsitului tratamentului si consilierii psihologice de specialitate. Prin Programul National Stop Fumat, ne dorim sa intindem o mana celor care isi doresccu adevarat sa renunte la tutun. De aceea am decis sa facem din luna mai momentul in care decizia multor romani de a renunta la fumat poate deveni un fapt”, a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului National Stop Fumat si expert pentru controlul tutunului in cadrul OMS.
De asemenea, pe 31 mai, romanii care au renuntat la tutun cu ajutorul Programului Stop Fumat, vor sustine un Manifest, incepand cu ora 17.30, la Universitate.
Rata consilierii cadrelor medicale in scopul renuntarii la fumat a fost 80,8% in cazul fumatorilor de sex masculin si 83,7% in al celor de sex feminin. Proportia celor carora li s-a recomandat sa renunte la fumat a variat intre 91,0% in cazul fumatorilor de 65 de ani si 62,9% in randul celor de 15-24 ani, arata rezultatele primului Studiu Global privind Tutunul la Adulti (GATS).
In Romania, 15% din decese sunt cauzate de fumat
La nivel mondial, o persoana moare la fiecare sase secunde din cauza fumatului. Ponderea deceselor atribuite tutunului este mai mare in randul barbatilor decat in randul femeilor, dar acestea “recupereaza” rapid, mai ales in cazul cancerului pulmonar.
Europa si Americile se afla in fruntea regiunilor cu cea mai mare mortalitate ca efect al fumatului (16%), arata datele furnizate de OMS. In Europa, distributia pe sexe este de 25% barbati si de 7% femei, iar in Americi, de 17% barbati si de 15% femei.
In Romania, 15% din decese sunt cauzate de fumat (24% la barbati si 6% la femei). De exemplu, mortalitatea prin cancer pulmonar, boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat, aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani.
Aproximativ 11% din nefumatori, protejati de o legislatie corespunzatoare
Si fumatul pasiv al adultilor cauzeaza boli grave cardiovasculare si respiratorii, inclusiv boli coronariene si cancer pulmonar. Din nefericire, doar aproximativ 11% dintre persoanele nefumatoare sunt protejate de o legislatie nationala antifumat cuprinzatoare.
La nivel global, numarul de persoane protejate impotriva fumatului pasiv a fost de 739 milioane in 2010, fata de 354 milioane in 2008.
Ministerul Sanatatii, cu sprijinul Institutului Marius Nasta, deruleaza de 5 ani Programul National Stop Fumat care include: consiliere privind renuntarea la fumat, linia telefonica cu apel gratuit si accesul la medicamente gratuite. Toate cadrele medicale incluse in program cred in eficienta programului si se implica cu tot sufletul in efortul tratarii pacientilor dependenti de fumat.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro