Imprimare

Insuficienta cardiaca, cel mai frecvent diagnostic de externare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Fundatia Romana a Inimii si Societatea Romana de Cardiologie sarbatoresc Zilele Insuficientei Cardiace, in perioada 12 - 13 mai, la Brasov, respectiv in Bucuresti. In cadrul campaniei, desfasurata sub sloganul "Puls Crescut, Risc Crescut", medicii cardiologi evalueaza gratuit riscul de boala cardiovasculara in functie de puls, masoara gratuit tensiunea arteriala si masoara indicele de masa corporala.

"Ne-am propus un extrem de curajos program care sa aiba ca si rezultat o reducere de 10 % a ratei de mortalitate cardiovasculara. Asta insemnand 15.000 de romani care ar putea sa fie salvati in fiecare an datorita unor masuri simple, care sunt puse in practica de catre populatie", sustine prof. dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii.

Insuficienta cardiaca afecteaza calitatea vietii pacientilor

Insuficienta cardiaca a fost in 2011 cel mai frecvent diagnostic de externare. Durata medie a pacientilor care sufera de insuficienta cardiaca este de 3-4 ani, in ciuda tratamentelor avansate care pot fi administrate astazi. Afectiunea este extrem de importanta din trei motive: insuficienta cardiaca e frecventa, se moare din ea si afecteaza calitatea vietii pacientilor.

Tabloul clinic al insuficientei cardiace prevede urmatoarele:
- respiratie dificila
- umflarea picioarelor
- oboseala cronica
- sufocare in somn
- balonare si scaderea apetitului
- tuse persistenta
- urinari frecvente noaptea
- tulburari de concentrare

"Nu se moare din hipertensiune si din cardiopatie ischemica, ci din insuficienta cardiaca. Tratamentele sunt sustinute de statul roman, dar nu asa de mult cum ne-am fi dorit. In concluzie, in insuficienta cardiaca vorbim de un cumul de semne, de o prevalenta mare si de un prognostic prost", a declarat prof. dr. Dragos Vinereanu, seful comisiei de cardiologie din Ministerul Sanatatii.

Registrul national de insuficienta cardiaca se desfasoara in bune conditii

Presedintele Societatii Romane de Cardiologie, conf. dr. Ioan Coman, a explicat ca tratamente eficiente exista. In plus, registrul national de insuficienta cardiaca se desfasoara in bune conditii, desi a fost realizat ca raspuns la o initiativa europeana.

"Cu cat tratam factorii care duc la insuficienta cardiaca mai repede, cu atat starea de sanatate a pacientului se va imbunatati considerabil, iar riscurile sunt estompate. Asadar, Zilele Insuficientei Cardiace vor fi extrem de utile pe termen lung, pentru ca o parte din informatii vor ajunge si in scoli si la locurile de munca", a declarat presedintele SRC.

In ceea ce priveste cifrele, ne situam inca la valori mari, peste media europeana. Curba a crescut, completeaza conf. Coman. "Acum exista, totusi, o tendinta de scadere a mortalitatii prin BCV. In orice caz, stam mai prost decat Europa Centrala, dar mai bine decat tarile sovietice", a conchis Coman.

Medicii de familie, rol cheie in depistarea afectiunilor cardiace

O problema, insa, o constituie cazurile nou-aparute de insuficienta cardiaca. Evident, aici intervin medicii internisti si medicii de familie, cei care au un rol central in urmarirea si in depistarea bolilor cardiovasculare.

"De fapt, cheia este depistarea precoce. In centrul actiunii Zilele Insuficientei Cardiace, este o masura simpla - pulsul crescut, risc crescut de BCV", a incheiat prof. dr. Dan Gaita.

Urmariti AICI un interviu video amplu cu prof. dr. Dragos Vinereanu pe tema insuficientei cardiace.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Insuficienta-cardiaca_-cel-mai-frecvent-diagnostic-de-externare_16687/

lauff lautf laurf