Imprimare

Maternitatea Adjud, dotata pentru prima oara in cei 23 de ani de existenta

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Maternitatea si sectia de Neonatologie a Spitalului Municipal Adjud a primit echipamente medicale performante, in valoare totala de aproximativ 82.200 de lei. Dotarea unitatii consta in instalarea unui incubator, a unei mase de nasteri si a unei mase chirurgicale pentru operatiile prin cezariana.

Spitalul Adjud, al doilea spital ca importanta din judetul Vrancea, asigura asistenta medicala pentru aproximativ 55.000 de locuitori, apartinand atat Municipiului, cat si comunelor limitrofe si partii sudice a judetului Bacau.

“Echipa medicala de la Adjud este formata in prezent din 2 medici si 7 asistente. Din lipsa aparaturii si a cadrelor medicale specializate, prematurii care au sub 2000 de grame sunt trimisi la Spitalul Focsani. Ne bucuram sa luam parte la prima dotare medicala, venita la 23 de ani de cand s-a infiintat acest spital si speram sa putem oferi tuturor pacientilor ingrijiri adecvate si aparatura specializata”, a declarat dr. Betisor Vitalie, din cadrul Maternitatii Adjud.

Furnizarea echipamentelor medicale a reprezentat o prioritate intrucat personalul maternitatii lucreaza cu aceeasi aparatura de 23 de ani, inca de la infiintarea spitalului.

“Sprijinul de care ne-am bucurat in campania Transforma 2% in 100% viata pentru copii, desfasurata in 2011 reprezinta sursa tuturor investitiilor pe care am avut posibilitatea sa le facem pana in acest moment. in anul 2011, statisticile arata ca din 373 de copii care au venit pe lume la Maternitatea Adjud, 22 au fost prematuri si 4 au murit la nastere. in plus, din numarul total de nasteri, 42 au fost prin operatii de cezariana. Speram ca prin aceasta investitie sa raspundem nevoilor medicale din aceasta zona si sa diminuam radical nasterile cu probleme”, a precizat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv Salvati Copiii Romania.

Investitia in unitatea medicala a fost realizata printr-un proiect caritabil, care marcheaza, in acelasi timp, implicarea Amaliei Nastase in activitatile Organizatiei Salvati Copiii Romania, care a participat la dotarea maternitatii.

“Ma simt onorata sa particip la aceasta actiune, cu atat mai mult cu cat reprezint imaginea campaniei de reducere a mortalitatii infantile in Romania. Consider ca fiecare dintre noi ar trebui sa-si asume dreptul de a alege directia celor 2% din impozitul pe venit. Un efort mic din partea fiecaruia dintre noi poate conta enorm pentru supravietuirea unui copil”, a declarat Amalia Nastase, ambasador Campanie “Fiecare Copil Conteaza”.

La inceputul acestui an, o donatie asemanatoare a fost facuta si catre Maternitatea Cantacuzino din Bucuresti, care a primit doua incubatoare performante din Japonia. Cifrele arata ca programul “Fiecare copil conteaza” a avut un impact local pozitiv asupra comunitatilor de mame si gravide din cele 16 localitati defavorizate din mediul rural selectate. Cu alte cuvinte, numarul gravidelor din judetele Brasov, Caras-Severin, Dambovita si Vrancea, care merg la control, a crescut cu 10%.

9% dintre copiii veniti pe lume in Romania sunt prematuri

Pe de alta parte, 9% dintre copiii veniti pe lume in Romania sunt prematuri sau au o greutate mica la nastere, arata datele furnizate de Asociatia Neonatologilor din Romania. Avem in continuare cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Europa - 9,8 la mia de locuitori, ceea ce inseamna dubla fata de media din Uniunea Europeana.

La nivel international, raportul Born to soon, lansat recent de catre Save The Children International arata ca, anual, aproximativ 15 milioane de copii din lume se nasc prematur, mai mult de unul la 10 nasteri. Mai mult de un milion dintre acestia mor la scurt timp dupa nastere, in timp ce multi sunt diagnosticati cu dizabilitati fizice, neurologice sau educationale pe termen lung.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Maternitatea-Adjud_-dotata-pentru-prima-oara-in-cei-23-de-ani-de-existenta_16691/

lauff lautf laurf