Primele organe in laborator, cu material genetic de la pacienti
Oamenii de stiinta de la University College London au creat primele organe in laborator, cu material genetic de la pacienti, noteaza jurnalul.ro. Conform sursei citate, cercetatorii folosesc celule recoltate de la pacienti pentru a creste organe la "comanda".
"Acum crestem un nas pentru un pacient, pe care urmeaza sa-l folosim luna viitoare. Este o premiera mondiala, nimeni nu a mai crescut un nas in laborator pana acum. Nasul "crescut in laborator" nu ii va fi aplicat direct pe fata pacientului, ci mai intai va fi introdus intr-un balon care va fi implantat sub piele, in mana celui care va fi supus interventiei chirurgicale. Timp de patru saptamani, perioada in care se vor dezvolta pielea si vasele sanguine ale nasului, acesta va fi monitorizat. Abia dupa cele patru saptamani, nasul va fi transplantat pe fata", a declarat Alexander Seifalian, cercetator.
Printre altele, in laborator au mai fost create: o trahee, urechi sau artere.
"Daca vom reusi sa crestem o inima sau un plaman in laborator, nu vom mai avea nevoie de donatori. Eforturile noastre stiintifice vor avea consecinte extraordinare asupra modului in care practicata medicina", a concluzionat Seifalian.
Sursa: PaginaMedicala.ro