Imprimare

Romania ocupa penultimul loc in Europa la donarea de sange

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Romania se situeaza pe penultimul loc in Europa in ceea ce priveste donarea de sange, dupa Albania. In plus, la noi in tara nu exista stoc de sange si nici banca de sange. Media de donatori la intreaga populatie este de 1,7%, in conditiile in care minimul necesar este de 2,5%, iar recomandarea Comisiei Europene este de 6%.

Blocarea posturilor a facut ca centrele de transfuzii sa se confrunte cu un deficit major de personal. Astfel, doar o echipa mobila pentru donarea de sange poate merge pe teren, iar cei care vin la centre pentru a dona sange trebuie sa stea la coada.

De transfuzii de sange au nevoie pacientii cu talasemie, care au marcat Ziua Internationala a Talasemiei. Anual, Federatia Internationala a Talasemiei propune o tema despecifica pentru activitatile desfasurate in intreaga lume. In 2012, tema aleasa a fost „Revizuirea drepturilor pacientilor”.

Radu Ganescu: "Donatorii ne ajuta sa supravietuim!"

In prezent, in Programul National sunt inscrisi 240 de pacienti cu talasemie.

"Prin intermediul acestui eveniment, organizat de Ziua Internationala a Talasemiei dorim sa atragem atentia asupra problemelor cu care ne confruntam si sa militam pentru o mai buna calitate a vietii. Sangele este vital in tratamentul nostru si, de aceea, avem nevoie de donatori benevoli si fidelizati. Donatorii ne ajuta sa supravietuim in fiecare zi si cu ajutorul lor, pacientii cu talasemie pot duce o viata absolut normala", a declarat Radu Ganescu, presedintele Asociatiei Persoanelor cu Talasemie Majora.

Asociatia Persoanelor cu Talasemie Majora a fost infiintata in anul 2005 ca organizatie non-guvernamentala de cativa pacienti care doreau cresterea receptivitatii la problemele pacientilor cu talasemie majora din Romania si imbunatatirea calitatii vietii acestor pacienti.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Romania-ocupa-penultimul-loc-in-Europa-la-donarea-de-sange_16700/

lauff lautf laurf