Imprimare

Contraceptive gratuite pentru femeile sarace neozeelandeze

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Noua Zeelanda va institui un plan de finantare a anumitor metode contraceptive pentru femeile care depind de ajutoarele de stat. Scopul este de a evita ca mamele sa dea nastere mai multor copii pentru a li se prelungi sau mari subsidiile primite, masura pe care unele asociatii sociale au considerat-o 'jignitoare', semnaleaza Agerpres.

Initiativa guvernului va obliga, de asemenea, mamele care dau nastere inca unui copil in timp ce primesc subsidii sa-si caute un loc de munca cu norma redusa in termen de un an.

Executivul, care repartizeaza deja prezervative in mod gratuit, va aloca aproximativ 795.000 de dolari (609.000 euro) acestui program, care prevede oferirea gratuita de dispozitive intrauterine. Initial, acestea se vor repartiza adolescentelor aflate in somaj, cu incepere din luna iulie 2012, iar dupa trei luni tuturor femeilor care primesc ajutoare, dar si adolescentelor cu varste intre 16 si 19 ani.

Planul nu este pe placul unor asociatii de sprijin social precum Grupul de Actiune impotriva Saraciei, care il considera un amestec "complet inacceptabil" al guvernului. "Ceea ce ne ingrijoreaza este faptul ca exista presiuni si intimidari pentru ca femeile sa mearga la aceste intalniri medicale dedicate contraceptiei", sustine Sue Bradford, purtatorul de cuvant al Grupului de Actiune.

La randul sau, reprezentantul unui serviciu de consultanta din Christchurch, Rebecca Occleston, considera "jignitoare" aceasta masura si acuza autoritatile de insinuarea faptului ca femeile care beneficiaza de ajutoare sociale procreeaza in mod deliberat pentru a obtine mai multe subsidii.

Paula Bennett a respins aceste acuzatii si a afirmat ca planul respectiv are doar scopul de a oferi alternative si de a favoriza planificarea familiala. "Ceea ce spunem este ca in cazul in care costul (contraceptivelor, n. red.) reprezinta o bariera, vom ajuta la depasirea acesteia oferind alte optiuni", a explicat ministrul.

In prezent, Noua Zeelanda ofera ajutoare sociale in caz de somaj, dizabilitati sau boala. Aproximativ 330.000 de neozeelandezi cu varsta de munca primesc ajutoare si aproximativ 140.000 traiesc din aceste ajutoare din 1993, potrivit unor date ale guvernului.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Contraceptive-gratuite-pentru-femeile-sarace-neozeelandeze_16698/

lauff lautf laurf