Imprimare

Deficit record de medici dentisti in Franta. Specialistii romani sunt foarte cautati

Adaugat in Stiri din domeniul medical

A inceput cel mai important eveniment din Romania adresat specialistilor din medicina dentara. Este vorba despre cea de-a XXVII-a editie a Expozitiei Internationale de Medicina si Tehnica Dentara – DENTA 2012.

In perioada 9 – 12 mai, vor fi prezentate medicilor dentisti noutati privind echipamentele, instrumetarul, accesoriile, materialele, produsele de igiena orala si produse chimico-farmaceutice pentru medicina dentara. Bineinteles, sunt prezente si companiile de recrutare a medicilor dentisti. In Franta, de exemplu, specialistii romani in medicina dentara sunt cautati sub sloganul "SOS dentisti...deficit record in Franta!".

"In Franta este cel mai mare deficit de medici pentru ca exista o diferenta foarte mare intre numarul medicilor care se pensioneaza anual si numarul absolventilor. Aceasta este cea mai importanta cauza. In plus, majoritatea tinerilor medici prefera sa lucreze in orasele foarte mari cum ar fi Paris, Bordeaux, Nisa, iar orasele mai mici raman fara specialisti", a declarat pentru PaginaMedicala.ro, Alexandra Badila, asistent manager general firma recrutare.

Se pare ca angajatorii francezi sunt interesati in special de medicii dentisti romani. Un avantaj in constituie si originea noastra latina, mostenire care ne permite sa invatam si sa vorbim fluent franceza. De asemenea, dentistilor romani li se recunoaste diploma, avand in vedere ca tara noastra este membra a Uniunii Europene. Totodata, exista cerere si din partea medicilor romani.

"Prefera sa plece atat pentru castiguri, cat si pentru stilul de viata francez. De fiecare, in fiecare an, la fiecare targ sunt mult mai multi. Ne contacteaza si in afara targurilor. Sunt foarte multi care vor sa plece", a mai adaugat Alaxandra Badila.

In anumite cazuri, se ofera si locuinte

Am putea spune ca partea financiara este principalul motiv pentru care medicii prefera sa lucreze in strainatate. Iar dentistilor li se promit in Franta castiguri de peste 5.000 de euro pe luna, net. La asemenea sume, nici nu e de mirare ca vor sa paraseasca sistemul sanitar romanesc. In plus, in unele cazuri sunt oferite chiar si locuinte.

"Daca este vorba de o oferta din partea primariilor, uneori se ofera si locuinte. Daca nu, cazarea este gasita si cu ajutorul medicului francez sau cu ajutorul nostru sau isi cauta fiecare medic in parte. Depinde de ce se doreste", explica Alexandra Badila.

Dintre medicii care au plecat in Franta, acum doi ani de zile, reprezentantul firmei de recrutare marturiseste ca nu s-au mai intors in Romania. Semn ca le merge bine.

Urmariti si materialul video de la editia de primavara a targului: "Oferte de joburi si prezentari de aparatura, la DENTA 2012".

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Deficit-record-de-medici-dentisti-in-Franta.-Specialistii-romani-sunt-foarte-cautati_16707/

lauff lautf laurf