Imprimare

Astazi este Ziua Mondiala a Lupusului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

 

Ziua Mondiala a Lupusului este marcata, anual, pe data de 10 mai. In Romania, circa 9.000 de persoane sufera de lupus eritematos sistemic, iar la nivel international, boala afecteaza 5 milioane de oameni. In principiu, majoritatea celor afectate sunt femei, cauza principala a aparitiei bolii fiind stresul.

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APPA) a demarat o campanie de informare cu privire la simptomele bolii si la impactul lupusului asupra vietii pacientilor, alaturi de alte 100 de organizatii din intreaga lume.

"Obiectivul tuturor asociatiilor de pacienti din intreaga lume este de a promova si apara drepturile pacientilor. Mai mult, in cazul particular al bolilor autoimune - asa cum este si cazul lupusului - lupta noastra, a asociatie de pacienti, este pentru diagnosticarea si tratarea timpurie a lupusului, pentru a salva mai multe vieti", a declarat Rozalina Lapadatu, presedinta APAA.

Speranta de viata a pacientilor cu lupus a crescut semnificativ

Astfel, cu sprijinul companiei GlaxoSmithKline (GSK) Romania a fost lansata aplicatia online www.infolupus.ro. GSK sprijina anul acesta primul grup de suport realizat pentru pacientii cu lupus, organizat chiar de Ziua Mondiala a Lupusului.

"In ultimii ani, datorita preocuparii si investitiilor sustinute in aprofundarea cunostintelor despre mecanismele bolii, despre diagnosticarea timpurie si, nu in ultimul rand, datorita cercetarii si dezvoltarii tratamentelor inovatoare, speranta de viata a pacientilor cu lupus a crescut semnificativ. Mai mult, dupa jumatate de secol in care stiinta nu a oferit niciun tratament nou, dezvoltat special pentru ca aceasta afectiune sa poata fi tinuta sub control, exista acum inca o speranta pentru cei care sufera din cauza acestei boli devastatoare", a completat dr. Dana Constantinescu, directorul medical al companiei farmaceutice.

90% dintre europeni stiu foarte putine lucruri despre lupus

Conform sondajului “Priveste lupusul”, realizat in 2011, 90% dintre europeni stiu foarte putine lucruri despre aceasta boala. In plus, desi 90% dintre pacientii afectati sunt femei, 40% dintre femeile participante la sondaj au declarat ca nu stiu ce este lupusul.

Desi cauzele lupusului nu sunt cunoscute cu precizie, numarul mai mare de cazuri la femei decat la barbati poate indica faptul ca boala este declansata de anumiti hormoni, pe langa o predispozitie genetica.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Astazi-este-Ziua-Mondiala-a-Lupusului_16717/

lauff lautf laurf