Solidaritatea Sanitara vrea un nou sistem de salarizare pentru angajatii din sanatate
Revenirea la salariile anterioare nu constituie un ideal pentru salariatii din sanatate, intrucat este vorba despe salariile nominale si nu de cele reale. Decizia Guvernului reprezinta, mai degraba, "o forma timida de reparatie, un mic pas din multele masuri de echitate sociala ce trebuie adoptate pentru acesti profesionisti", sustin reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania (FSSR).
"Analizand datele economice putem observa ca angajatii din sectorul sanitar nici macar nu primesc inapoi ceea ce li s-a luat, continuand sa se situeze si dupa masurile de reparatie la un nivel al veniturilor mai mic decat cel anterior. Salariatii din sanatate merita un nou sistem de salarizare, separat de cel al bugetarilor, bazat pe recunoasterea nivelului lor de pregatire, a importantei sociale a muncii si efortului depus de ei", sustine Viorel Rotila, presedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara.
Mai mult, multe spitale din tara au luat masuri dure de reducere a salariilor ca urmare a reducerii sporurilor. Este vorba despre spitale care fie nu sunt finantate la un nivel adecvat, fie sunt dominate de un exces de autoritate si interes. Avand in vedere aceasta situatie, sindicalistii se declara nemultumiti de masurile luate pentru angajatii din sanatate si cer imbunatatirea rapida si semnificativa a situatiei lor.
Nivelul anterior de salarizare - punctul de pornire al noului sistem
De asemenea, reprezentantii Federatiei continua sa sublinieze faptul ca angajatii din sanatate nu trebuie considerati bugetari, avand in vedere ca marea majoritate a spitalelor isi realizeaza veniturile in urma contractelor incheiate si pe baza serviciilor prestate.
"Cerem introducerea unui sistem de salarizare competitiv, construit pe trepte care sa diferentieze salariatii in functie de pregatire si performanta si care sa aduca pentru profesionistii buni si devotati niveluri de venit acceptabile. In acest sens, consideram ca nivelul de salarizare anterior reducerilor salariale, care a ajuns sa fie considerat mai curand pomana decat restituire fireasca a unor drepturi furate, trebuie sa constituie punctul minim de la care trebuie pornit noul sistem de salarizare pentru profesionistii din sanatate", a mai adaugat Viorel Rotila.
Sindicalistii au identificat si ocazia propice pentru reglementarea salarizarii profesionistilor din sanatate separat si intr-un mod specific. Este vorba despre Legea sanatatii, motiv pentru care cer si introducerea unui capitol special in acest sens in document.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro