Imprimare

Prevalenta rinitei alergice - in crestere. 1 din 4 persoane este afectata

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Bolile alergice sunt declarate de cativa ani o problema globala de sanatate de catre reprezentantii Organizatiei Mondiale de Alergie (World Allergy Organization - WAO). Acestia atrag atentia asupra importantei acestei probleme deoarece ca bolile alergice sunt din ce in ce mai frecvente, dar si pentru ca lupta impotriva tendintei de crestere a prevalentei este dificila.

La nivel mondial, exista 400 de milioane de cazuri de rinita alergica, boala afectand intre 10% si 30% dintre adulti si pana la 40% dintre copii. Mai mult, un procent de 30-40% din populatia globului sufera alergii, adica una din patru persoane face rinita alergica.

"In afara de prevalenta, pare sa creasca si complexitatea bolilor alergice in sensul ca par sa fie mai severe, par sa se acumuleze la acelasi pacient mai multe tipuri de boli alergice, ceea ce complica atat diagnosticarea pacientului, cat si nevoile de tratament, resurse de utilizat in ingrijirea pacientului", sustine asist.univ.dr. Elena Camelia Berghea, din cadrul Centrului medical de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes" din Capitala.

Cresterea prevalentei - greu de explicat

Care sunt motivele care duc la cresterea prevalentei? Este destul de greu de raspuns la aceasta intrebare, sustin specialistii. Asta pentru ca bolile alergice sunt foarte complexe si pentru ca sunt multi factori care intervin in declansarea lor. "O parte din acesti factori sunt dedusi epidemiologic, o alta parte la nivel de mecanisme. Principalele directii discutate pana acum ca si factori de declansarea a alergiilor sunt, pe de o parte ipoteza igienei, urbanizarea si industrializarea, modificarea stilului de viata, dar si modificarile climatice", a mai adaugat medicul primar.

Dintre bolile alergice, rinita alergica este cea mai frecventa forma de rinita noninfectioasa. Referitor la simptomatologie, semnele sunt usor de confundat cu cele ale racelii: stranut, nas infundat.

"Rinita alergica este definita pe criterii clinice: blocaj nazal, secretii nazale, stranut suparator si mancarimi de nas, de ochi, secundar expunerii la alergeni care determina inflamatia imunoglobulinei E-mediata, persistenta, a mucoasei nazale. Nu sugereaza rinita alergica nasul infundat fara alte simptome asociate", explica dr. Camelia Berghea.

Toti pacientii cu rinita alergica trebuie investigati si de astm

Rinita alergica reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea astmului, a carui evolutie o agraveaza. Foarte important de retinut este ca si complicatiile ei sunt concordante cu severitatea si durata rinitei.

"Din acest motiv, ghidurile de specialitate ne recomanda sa investigam prezenta astmului bronsic la pacientii cu rinita alergica, posibilitatea acestei asocieri fiind mai mare la pacientii cu rinita alergica persistenta moderata severa", a precizat medicul alergolog.

Statisticile arata ca 40% din pacientii cu rinita alergica au astm, iar intre 80%-90% dintre astmatici au rinita alergica. In Romania nu exista date exacte, dar se estimeaza ca 23%-24% din populatie ar suferi de rinita alergica.

Reamintim ca intre 7-18 mai Societatea Romana de Pneumologie desfasoara campania de testare si educare „Tu poti avea astm. Astmul nu te are pe tine. Astmul poate fi controlat!”. Mai exact, medicii specialisti pneumologi fac investigatii gratuite pentru depistarea astmului. Totodata, weekendul acesta, bucurestenii pot beneficia de spirometrii gratuite in Parcul Tineretului (intrarea dinspre Palatul Copiilor), intre orele 9.00 si 17.00.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prevalenta-rinitei-alergice---in-crestere.-1-din-4-persoane-este-afectata_16722/

lauff lautf laurf