Imprimare

Ramasitele victimelor experimentelor naziste, ingropate in Cimitirul Central din Viena

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La 67 de ani de sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial, o urna continand ramasitele pamantesti a mai mult de 60 de persoane, care au murit la spitalul psihiatric "Am Steinhof", a fost depusa la Zentralfriedhof, in zona cimitirului in care se odihnesc victimele national-socialismului, relateaza Agerpres.

Victimele au fost in mare parte pacienti, suferinzi de boli psihice sau dizabilitati mentale, care au fost internati in perioada 1940-1941. Cel mai batran avea 86 de ani, iar cel mai tanar - doar 4 ani. Majoritatea proveneau din Viena si din Hamburg (Germania).

Spitalul psihiatric 'Am Steinhof', devenit astazi Spitalul Otto-Wagner, a fost unul dintre centrele in care nazistii au desfasurat experimente medicale. Istoricii estimeaza ca aici, intre 1938 si 1945, si-au pierdut viata mai bine de 7.500 de pacienti, majoritatea fiind victime ale programelor de eutanasiere. Altii au murit datorita neglijentei personalului medical, prin infometare sau infectare deliberata cu diverse boli.

Parti din creierele si trupurile lor au fost folosite in cercetarea medicala nu numai in perioada nazista, ci si dupa. In 2002, creierele a 789 de copii, ucisi in salonul pedriatic de la Steinhof, au fost ingropate la Viena, in acelasi cimitir.

Mostrele fusesera tinute in borcane, in spital, timp de decenii. De atunci, Primaria orasului a depus eforturi pentru solutionarea altor astfel de cazuri, sperand sa puna capat unuia dintre cele mai intunecate capitole din istoria Vienei.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ramasitele-victimelor-experimentelor-naziste_-ingropate-in-Cimitirul-Central-din-Viena_16726/

lauff lautf laurf