Imprimare

Liste de asteptare lungi in Anglia. Familiile est-europene se intorc in tarile de origine pentru tratamente

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Parintii est-europeni prefera sa se intoarca in tarile lor de origine pentru a-si duce copiii la doctor sau la dentist. Asta pentru ca listele de asteptare ale Serviciului National de Sanatate (NHS) din Marea Britanie sunt mult prea lungi, arat un studiu referitor la migratia copiilor, citat de Agerpres.

"Copilul meu are astm, iar ei mi-au spus ca trebuie sa astept doua luni pentru un specialist, asa ca am decis sa luam avionul si sa mergem la doctorul pe care il stiam in Polonia", a povestit o mama poloneza.

Familia unei fetite din Bulgaria, care are o problema cu ochii, a facut acelasi lucru. "A trebuit sa asteptam atat de mult pentru un specialist, incat mama mea a decis sa zburam pana in Bulgaria si sa mergem la doctorul care m-a tratat prima data acolo. A fost mai rapid", a explicat micuta.

Cercetarea s-a desfasurat pe o perioada de doi ani si jumatate si s-a axat pe experientele copiilor din Europa de Est ai caror parinti au venit in Marea Britanie dupa extinderea Uniunii Europene.

Copii din Polonia, Romania, Bulgaria, Republica Ceha, Slovacia si Ungaria, dar si din alte cateva state nemembre UE, au fost rugati sa tina un jurnal si au fost intervievati exhaustiv impreuna cu parintii si profesorii lor. Ancheta a aratat ca, desi parintii au venit in Marea Britanie in cautarea unei "vieti mai bune" pentru copiii lor, multi dintre acestia s-au confruntat cu izolarea si au suferit din cauza separarii de rude si de prieteni, dezvoltand in unele cazuri probleme emotionale serioase. Mai mult, multe familii au pastrat legaturi puternice cu tarile de origine si, uneori, chiar si-au pastrat doctorul si dentistul local.

In plus, o parte dintre parinti si-au exprimat ingrijorarea pentru faptul ca copiii lor nu mai erau la fel de solicitati la scoala ca in tarile de origine. "Eu vreau sa fiu medic dentist, deci stiu deja de ce materii am nevoie. Dar uneori profesorii cred ca nu as intelege anumite lucruri, cu toate ca eu am facut acasa lucruri mult mai grele, de exemplu la matematica si fizica", a povestit o adolescenta lituaniana de 15 ani.

Cercetatorii de la Strathclyde University au analizat vietile a circa 60 de copii, ai caror parinti s-au stabilit in diferite parti din Scotia. Studiul a costat 230.000 de lire sterline si a beneficiat de sprijinul Economic and Social Research Council.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Liste-de-asteptare-lungi-in-Anglia.-Familiile-est-europene-se-intorc-in-tarile-de-origine-pentru-tratamente_16725/

lauff lautf laurf